Hrvatska ostaje u Afganistanu na današnjoj razini

Hrvatska će u Afganistanu nastaviti biti prisutna na razini uključenosti kakvu ima sad, što bi se u drugoj polovici iduće godine moglo smanjiti, rekla je u utorak u Bruxellesu ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

“Hrvatska će u Afganistanu ostati otprilike na razini uključenosti kakvu ima sad, a to je 84 vojnika i časnika. To će se u drugoj polovici iduće godine možda smanjiti na 70 ljudi – takav je prijedlog – ali bi se mogli priključiti vojnici iz drugih zemalja Američko-jadranske povelje”, rekla je novinarima Pusić koja sudjeluje na sastanku ministara vanjskih poslova NATO-a. Istaknula je da su se sve države obvezale nastaviti na istoj razini pomagati na području sigurnosti u Afganistanu, “jer nije trenutak za smanjivanje podrške”.

Hrvatska, po njezinim riječima, nastavlja provoditi i civilne projekte u Afganistanu, što postaje sve teže zbog pogoršanih sigurnosnih uvjeta u toj zemlji, o čemu svjedoči i podatak koji je iznijela da su “oko 28 posto svih izbjeglica koji su u proteklih 2,5 mjeseca prošli kroz Hrvatsku bili Afganistanci”.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, Pusić je rekla da Hrvatska primitak Crne Gore u NATO smatra izrazito važnim i da je mnogo na tome radila jer to smatra “vrlo značajnim za stabilnost Crne Gore, a time i jadranskog bazena”. Ustvrdivši da se “rijetko događa takva disproporcija između veličine zemlje i njezinog utjecaja na stabilnost šire regije”, ministrica je izrazila nadu da će “odluka sutra biti takva da će Crna Gora dobiti pozivnicu za članstvo” u NATO-u. Prijedlog da se Crna Gora pozove u NATO već je dogovoren na veleposlaničkoj razini, a ministri bi u srijedu trebali samo potvrditi tu odluku.

Na kraju izjave ministrica je izrazila mišljenje da je u ovom trenutku, uz ulazak Crne Gore, izrazito važno da članice NATO-a i EU počnu uspostavljati nove i usklađenije odnose s Rusijom, “jer se to vidi i u tragičnom slučaju turskog obaranja ruskog zrakoplova i u potrebi sinkronizirane akcije u Siriji u borbi protiv Daesha (IS-a)”.

You may also like

0 comments