Hrvatska ne bi trebala imati problema sa plinom

Damir Spudić za Poslovni dnevnik

Poremećaji na energetskom tržištu i rast cijena nafte i plina, čak i prije ruske invazije na Ukrajinu, obilježili su proteklih godinu dana, a stabilizacija nije na vidiku.

Cijene na burzama porasle su i tisuću posto, a iako se to u punoj mjeri nije još potpuno odrazilo na maloprodajne cijene energenata, građani, a još više tvrtke koje nemaju fiksne ugovore s dobavljačima energije, itekako osjećaju rast cijena benzina, nafte, plina i električne energije.

O tome kako se u ovakvoj situaciji snalaze energetske kompanije koje bilježe rekordne prihode, što možemo očekivati u narednom razdoblju te hoće li biti dosta plina u EU i Hrvatskoj, s Damirom Spudićem su razgovarali za Poslovni dnevnik.

On je član Uprave ENNA grupe koja je tijekom 2021. godine upravljala s više od 20 društava u sektorima energetike, logistike i prehrambenom sektoru.

Komentirao je rast enegetskog sektora, ali i njihove grupacije, rekavši kako se broj kupaca nije dramatično povećavao, ali su cijene znatno porasle pa je na taj način došlo do povećanja volumena u svim energetskim tvrtkama.

“Energetski sektor je tijekom prošle godine imao velike izazove s novonastalom situacijom rasta cijena, a tekuća godina kao i godine ispred nas, uz pretpostavku zadržavanja ovih razina cijena, bitno će utjecati na krajnje potrošače energenata i njihove ponašanje, a time posljedično i na kompanije u energetskom sektoru.

Naša energetska divizija, hrvatski PPD i tvrtka ENNA Opskrba, tijekom prošle godine imala je rekordne prihode od 21 milijardu kuna, s gotovo identičnom razinom prodaje kao godinu ranije i sličnom razinom profitabilnosti.” rekao je Spudić.

Hrvatska ne bi trebala imati problema s plinom jer se smanjuje potrošnja, kaže Spudić, nazire se povećanje proizvodnje, ali imamo i čimbenik LNG terminala tj visoko diverzificiranu nabavu plina.

U intervjuu je govorio i o sudjelovanju u vlasništvu Petrokemije, potrebi za strateškim partnerom, diverzifikaciji ulaganja u ENNA grupi, Luci Rijeka, ulaganjima vlasnika ENNA grupe.

Integralni intervju

You may also like