Hrvatska nabavlja niskopodne vlakove

Strateški projekt
Nakon što smo u proteklih 15-ak godina gotovo u potpunosti zaokružili investicije u strateške projekte cestogradnje, a nakon toga i one zračnog prometa, na red su došla i ulaganja u željezničku infrastrukturu koja su, uz obilnu pomoć EU fondova, u tijeku diljem Hrvatske.

Najnoviji projekt je nabavka 21 novog niskopodnog vlaka, ukupne vrijednosti veće od milijardu kuna. O ovoj investiciji će danas ministar mora, prometa i infrastrukture, Oleg Butković, zajedno će s predsjednikom Uprave HŽ Putničkog prijevoza, Željkom Ukićem i ravnateljem Središnje agencije za financiranje i ugovaranje, Tomislavom Petricom potpisati ugovor za osiguranje bespovratnih sredstava iz EU fondova. Od ukupno 21 novog niskopodnog vlaka iz ovog projekta, njih 11 će biti namijenjeno za gradsko – prigradske linije, a preostalih 10 za regionalne linije. Prihvatljivi troškovi projekta financirat će se iz EU fondova, odnosno iz Kohezijskog fonda, u 85% iznosu, dok će se ostatak financirati iz državnog proračuna.

Ovaj projekt dio je “Projekta obnove voznog parka HŽ Putničkog prijevoza“, u sklopu kojega je do sada nabavljeno 12 novih vlakova, koji su trenutno u procesu proizvodnje. Realizacijom ovih nabava HŽ Putnički prijevoz će kroz sljedeće tri godine imati ukupno 32 nova vlaka, za gradsko – prigradski i regionalni promet, što će uz 28 novih vlakova koji su sada u prometu, značajno utjecati na poboljšanje kvalitete prijevozne usluge. Tijekom prošle godine je HŽ Infrastruktura, javna tvrtka koja je zadužena za investicije i održavanje nacionalne željezničke mreže, realizirala ukupno 950,9 milijuna kuna investicija, što je za 29% više u odnosu na godinu prije. Čak 74% novca, odnosno 700,9 milijuna kuna, sufinancirano je sredstvima EU fondova. Iz HŽ-a ističu da im zbog korona krize dinamika radova na investicijskim projektima koji su u tijeku malo usporila, a na novo ugovorenim projektima došlo je do odgode početka radova.

Da željeznički promet raste čak i u krizi, potvrđuju i u mrežnoj regulatornoj agenciji HAKOM iz koje ističu da je u drugom tromjesečju 2020. na tržištu željezničkih usluga u Hrvatskoj prevezeno 2,5% više robe u odnosu na isto razdoblje prethodne godine te je ostvareno više vlak kilometara i tonskih kilometara u teretnom prijevozu, piše Poslovni dnevnik.

You may also like

0 comments