Na kraju današnje izvanredne sjednice Hrvatskog sabora, saborski zastupnici galsovali su o raskidanju sporazuma o arbitraži između Republike Hrvatske i Republike Slovenije. Za raskidanje arbitražnog sporazuma glasovalo je svih 141 pristupnih zastupnika. Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i euorpskih poslova Vesna Pusić i Mateja Metelko Zgombić pratile su glasovanje. Europska komisija je u srijedu istaknula da će Arbitražni sud za pitanje granica između Hrvatske i Slovenije nastaviti djelovati, čak i ako se Hrvatska povuče iz arbitraže.

“Da budemo jasni, čak i ako hrvatski parlament izglasa povlačenje iz arbitraže, arbitražni sud će ostati i nastaviti s radom. Europska komisija ne vidi održivu alternativu arbitražnom postupku”, rekla je u srijedu glasnogovornica Europske komisije Mina Andreeva na konferenciji za novinare neposredno prije nego što će Sabor izglasati povlačenje Hrvatske iz arbitražnog postupka.

Dodala je da je s tim u vezi komisija izrazila zabrinutost hrvatskoj Vladi u pismu potpredsjednika Fransa Timmermansa, koje je jučer upućeno ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić. U tom se pismu izražava zabrinutost Europske komisije zbog namjera Hrvatske “da se jednostrano povuče iz arbitražnog postupka”. Andreeva je ponovila da arbitražni sporazum sadrži mehanizme za rješavanje zabrinutosti Hrvatske, a da se pritom očuva u potpunosti rad arbitražnog postupka.

Istaknula je kako Komisija očekuje od Hrvatske, jednako kao što bi očekivala i od Slovenije, da nastavi podržavati rad arbitražnog suda. Dodala je i da snažno ohrabruje Hrvatsku da ostane u arbitražnom postupku te da se drži preuzetih obveza. Europska komisija pomagala je Hrvatskoj i Sloveniji u zaključivanju arbitražnog sporazuma, ali nema nikakve nadležnosti u vezi s arbitražnim postupkom niti je ona strana u tom postupku.

Related Posts