Home Europska unija Hrvatska je obavezna primjenjivati EU mjere o migrantima, a Sarkozy želi strože mjere

Hrvatska je obavezna primjenjivati EU mjere o migrantima, a Sarkozy želi strože mjere

by Agencije

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz u telefonskim je razgovorima s ministrima vanjskih poslova Slovenije i Hrvatske u srijedu podsjetio da su dvije zemlje obvezne u pogledu izbjegličke krize provoditi propise EU.

U kratkim razgovorima s Karlom Erjavcem i Vesnom Pusić on je upozorio na teret koji nosi Austrija, kazao je glasnogovornik austrijskog ministarstva za APA-u. Nakon što je Mađarska zatvorila svoju granicu za izbjeglice oni su se počeli kretati prema Hrvatskoj kako bi preko nje i Slovenije došli do Austrije i Njemačke. Ministri unutarnjih poslova Hrvatske i Slovenije već su razgovarali o koridorima za kretanje izbjeglica prema Zapadu. Ministar Kurz izvijestio je i o pojačanju kontrola na granici sa Slovenijom.

U četvrtak će se austrijski kancelar Werner Faymann sastati u Zagrebu s premijerom Zoranom Milanovićem te sa slovenskim premijerom Mirom Cerarom u Ljubljani, najavljuje austrijska agencija APA. Izvori u EU upozorili su u srijedu da bi eventualna uspostava koridora kroz Hrvatsku, kako bi izbjeglice mogli nastaviti dalje prema željenom odredištu, mogla predstavljati kršenje europskih zakona i obveza država članica. Prema tom izvoru, Hrvatska je kao i sve druge članice obvezna zbrinuti sve koji dođu na teritorij, registrirati i razmotriti eventualni zahtjev za azil. Ako te osobe ne žele azil u Hrvatskoj ili se ne žele registrirati, Hrvatska bi ih u tom slučaju trebala vratiti u njihove države ako s njima ima ugovor o readmisiji ili u treću državu iz koje su došli ako je ta država sigurna.

Europska unija “nije više sigurno mjesto zbog nasrtaja stotina tisuća migranata”, izjavio je u srijedu slovački premijer Robert Fico u raspravi u parlamentu. Upozoravajući na “teroriste” koji se mogu infiltrirati među izbjeglice i izražavajući žaljenje što “tisuće osoba bježi preko granica i nitko ih ne uhićuje”, Fico je ocijenio da “to dovodi u opasnost težinu EU-a u svijetu”.  “Ako ne zaustavimo val migranata, tradicionalne proeuropske stranke mogle bi biti zamijenjene nacionalističkim, ksenofobnim i antieuropskim strankama”, rekao je on.

Nekoliko stotina izbjeglica probilo je u srijedu oko 15 sati ogradu od bodljikave žice na granici prema Srbiji, zbog čega je policija upotrijebila suzavac i vodene topove, dovozi oklopna vozila i raspoređuje snage opremljene za razbijanje prosvjeda. Izbjeglice su na jednom mjestu na graničnom prijelazu “Horgoš 2” probile ogradu, prosvjeduju i gađaju policiju plastičnim bocama. Mađarska policija je otvoreno zaprijetila da će primijeniti silu ukoliko migranti pokušaju ući na mađarski teritorij, javile su agencije. Izbjeglice prosvjeduju zahtijevajući da Mađari otvore granični prijelaz. Mađarska je 15. rujna u ponoć zatvorila svoje granice nakon stupanja na snagu pooštrenog zakona o granici, koji predviđa zatvorsku kaznu za svakog tko je pokuša ilegalno prijeći. Iako je tijekom noći ruta kretanja izbjeglica, umjesto ka Beogradu i Subotici, preusmjerena na mjesto Šid, ka Hrvatskoj, oko tisuću njih, koji su na Horgoš stigli ranije, ne odustaje od čekanja da ih Mađarska prihvati.

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvao je u srijedu članove svoje oporbene stranke da glasaju za prijedlog kojim bi se smanjio pristup socijalnim naknadama i dobivanju državljanstva zauzimajući se za tvrđu politiku prema migrantima.   Sarkozy je izjavio da je francuski sustav socijalne skrbi previše atraktivan za tražitelje azila te da bi trebalo ukinuti automatski pristup slobodnoj zdravstvenoj zaštiti i stambenim potporama.  Ratni izbjeglice trebali bi biti dobrodošli ali samo privremeno, kazao je čelnik republikanske stranke. On je ponovio pozive na suspenziju europskih schengenskih pravila za slobodno kretanje ljudi kad se već nalaze u Europskoj uniji.

 Sarkozy nastoji izraditi jasnu alternativu politici raširenih ruku socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea te istodobno spriječiti čelnicu krajnje desnice Marine Le Pena da se okoristi strahovima od priljeva imigranata Pitanje skrbi za imigrante vrlo je osjetljivo. Britanski premijer David Cameron želi ograničiti dobrobiti za imigrante  iz Europske unije. I sud Europske unije presudio je prošle godine, prije sadašnjeg priljeva migranata, da Njemačka može uskratiti povlastice za ekonomske imigrante.

Francuska i Europa trebale bi razlikovati ratne izbjeglice od dugoročnijih političkih izbjeglica, s prihvaćanjem drugih na privremenoj osnovi, rekao je Sarkozy.  On je upozorio da bi razmjeri egzodusa iz Sirije mogli pomoći islamističkim radikalima  da  učvrste svoju kontrolu u praznoj zemlji koju su građani napustili.  “Cilj nije imati 25 milijuna Sirijaca smještenih u Europi i ostaviti praznu zemlju koju će ispuniti pripadnici Islamske države”, rekao je Sarkozy. On je pozvao članove svoje stranke da glasuju u petak za niz prijedloga koji bi postali  stranačka platforma. Sarkozy je upozorio da Francuskoj prijeti “implozija” bude li izbjeglicama omogućeno slobodno kretanje. Schengenski sporazum kojim su ukinute granične kontrole među državama unutar EU, trebao bi biti suspendiran do završetka pregovora, rekao je Sarkozy. On među ostalim predlaže da stambena potpora treba biti dostupna službeno registriranim tražiteljima azila nakon petogodišnjeg boravka u Francuskoj, a ne odmah. Pravo na francusko državljanstvo osobama koje su se rodile u Francuskoj trebalo bi biti samo za one koji imaju čist policijski dosje, a bolnička i šira zdravstvena zaštita trebala bi biti pretvorena u hitnu pomoć umjesto u automatsko pravo, smatra bivši francuski predsjednik.

Related Posts