Hrvatska je iskoračila prema socijalnoj državi

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je u četvrtak u Župi dubrovačkoj kako je Hrvatska na području socijalnog dijaloga napravila veliki napredak u posljednje četiri godine te kako svoj dio odgovornosti mora prihvatiti Vlada, ali i sindikati i poslodavci.

Mrsić je to izjavio na susretu 70 predstavnika poslodavaca iz 25 zemalja Europe i središnje Azije, a na dvodnevnom se skupu, koji organizira Hrvatska udruga poslodavaca (HUP), raspravlja o gospodarskom stanju u zemljama članicama s posebnim naglaskom na mogućnosti i troškove poslovanja u jugoistočnoj Europi “Sastanak je izuzetno važan jer se ovdje okupljaju predstavnici udruženja poslodavaca iz Europe i Azije. Razmijenit će se iskustva, a posebno je važno što će se to napraviti na području socijalnog dijaloga. Hrvatska je u tom pravcu posljednje četiri godine napravila značajan napredak i to treba nastaviti i dalje. Hrvatskoj treba dijalog i svaka strana mora preuzeti svoj dio odgovornosti – i sindikati i Vlada i poslodavci te donositi odluke koje će ići dugoročno u korist građana Hrvatske”, istaknuo je Mrsić.

Glavna tajnica Međunarodne organizacije poslodavaca (IOE) Linda Kromjong istaknula je kako je najveći izazov s kojim se suočava poslovna zajednica mali porast zaposlenosti u razvijenim i zemljama u razvoju. “Mladi i novo zaposleni suočavaju se s posebno teškim uvjetima na tržištu rada, dok stopa nezaposlenosti i dalje ostaje izrazito visoka u toj dobnoj skupini. Ovi pokazatelji predstavljaju ozbiljan razlog za zabrinutost i potrebno je žurno poduzeti neke korake. Na žalost, ministri rada zemalja skupine G20, koji su se susreli prošlog tjedna u Ankari, nisu se posvetili rješavanju ključnih barijera u poslovanju, što je preduvjet jačeg ekonomskog rasta i stvaranja novih radnih mjesta”, rekla je Kromjong.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja ističe kako će jedna od glavnih tema dvodnevnog skupa biti i troškovi poslovanja. “Poseban fokus svih 25 zemalja i delegata bit će na troškovima poslovanja u zemljama članicama, a Hrvatska udruga poslodavaca se kontinuirano zalaže da troškovi poslovanja u Hrvatskoj budu manji ili barem jednaki onima u konkurentskim zemljama. To je područje našeg trajnog i sustavnog lobiranja”, kazala je.

Inače, na dvodnevnom susretu, koji je zatvoren za javnost, raspravljat će se i o iskustvima u rješavanju prepreka i izazova s ciljem stvaranja povoljnog poslovnog okruženja, prioritetima poslodavaca unutar Međunarodne organizacije rada (ILO) i sustava UN-a, itd. Delegati iz 25 zemalja Europe i središnje Azije razgovarat će i o novim trendovima u području industrijskih odnosa u zemljama članicama i suradnji na razini EU i Međunarodne organizacije rada, kao i o pravu na štrajk, industrijskim odnosima u Grčkoj, a susret će završiti izvješćima o važnim nacionalnim inicijativama, najavljuje se uz ostalo u priopćenju HUP-a.

Međunarodna organizacija poslodavaca (IOE) osnovana je 1920. i najveća je svjetska mreža privatnog poslovnog sektora koja zastupa interese poslodavaca i sudjeluje u dijalogu s brojnim međunarodnim institucijama i inicijativama. IOE obuhvaća 150 poslodavačkih udruženja iz 143 zemlje svijeta.

You may also like