Hrvatska izdala jedanaestgodišnju obveznicu vrijednu 6 milijardi kuna

Republika Hrvatska u četvrtak je na domaćem tržištu izdala novu 11-godišnju državnu obveznicu, vrijednu 6 milijardi kuna, potvrđeno je Hini iz Ministarstva financija.

Obveznica, dospijeća 14. prosinca 2026. godine nosi prinos od 4,4 posto te ima polugodišnji kupon od 4,25 posto. Prilikom otvaranja knjige upisa obveznica ranije u četvrtak, bilo je planirano izdanje od 5,5 milijardi kuna.  Ministar financija Boris Lalovac kazao je nakon sjednice Vlade u četvrtak da će novo izdanje državnih obveznica biti iskorišteno za refinanciranje dospjelog duga. “Radi se o refinanciranju, znači ne radi se o novom izdanju obveznica, već zatvaramo stare, a otvaramo nove (obveznice). To je bitno za tržište kapitala i za kunu, vidimo da su i banke počele više financirati u kunama i to je dobra stvar. Ovo će više doprinijeti razvoju kunskog tržišta kapitala”, kazao je Lalovac odgovarajući na upit novinara pred Banskim dvorima.

Ministarstvo financija koristit će tako prikupljeni novac za refinanciranje 10-godišnje obveznice vrijedne 5,5 milijardi kuna, uz kamatnu stopu od 5,25 posto, koja dospijeva na naplatu 15. prosinca.

You may also like

0 comments