Hrvatska ima 22 tisuće milijunaša gledajući prema štednji

Hrvatska ima 22 tisuće milijunaša koji na svojim štednim računima u banci imaju čak 56,3 milijarde kuna gotovog novca, piše Večernji list.

Vrijednost ušteđevine najvećih hrvatskih bogataša odgovara godišnjem prihodu Agrokora ili polovici prihoda državnog proračuna! Svaki od domaćih milijunaša u prosjeku na svojim računima u bankama ima 2,54 milijuna kuna. Hrvatska narodna banka nedavno je analizirala postoji li neprimjereno veliko oslanjanje banaka na uski broj klijenata.

HNB je iz te analize za Večernji list pripremio podatke o broju klijenata prema iznosu štednje. Trećina svih depozita koncentrirana je u rukama 22 tisuće domaćih milijunaša, oko 44 tisuće građana uštedjelo je između pola milijuna i milijun kuna, dok bi se srednjim slojem moglo smatrati oko 273 tisuće građana čija je štednja između 100.000 i 500.000 kuna, a prosječna je vrijednost njihove ušteđevine oko 223 tisuće kuna. Velika većina hrvatskih štediša – njih 2,7 milijuna od ukupno tri milijuna – na računima ima manje od 10 tisuća kuna, u prosjeku 9739 kuna.

HNB se upustio u ovu analizu kako bi detektirao moguće rizike na financijsku stabilnost, i nije se bavila aspektom socijalnih nejednakosti. Nakon što su zaključili da je u bankama prisutan visok stupanj koncentracije i kod depozita i u kreditiranju, HNB je uveo dodatne zaštitne mehanizme kako bi se izbjeglo eventualno destabiliziranje pojedine banke, a tek će kasnije analize pokazati postoje li kakve promjene u navikama štednje.

You may also like