Hrvatska i Srbija za javne servise zamijenili premijere

Hrvatski premijer Zoran Milanović rekao je u petak navečer da Hrvatska želi normalne odnose sa Srbijom i da Srbi u Hrvatskoj od njega nemaju boljeg prijatelja, niječući da je tijekom srpsko-hrvatske granične krize Srbe nazvao barbarima.

U izravnom uključenju u dnevnik RTS-a iz Zagreba Milanović je naglasio da je Hrvatskoj migrantska kriza problem zbog kojeg je od srbijanskog kolege Aleksandra Vučića tražio da preusmjeri dio migranata prema Mađarskoj, te ponovio da Hrvatska može ponovno uvesti mjere na granici. Milanović je, na pitanje da li je današnju odluku o deblokadi granica donio poslije pritisaka iz Bruxellesa i kritika da je Hrvatska prekršila Sporazum o stabilizaciji i pridruživanjuu EU sa Srbijom, odgovorio kako ne zna tko bi to mogao prtisnuti Hrvatsku. “Ja sam član Vijeća EU i tamo razgovaram i s Angelom Merkel, s Wernerom Faymannom… Tamo nitko nije bio zainterisan govoriti o Srbiji i ovoj situaciji, tako da ne vidim tko bi mogao na Hrvatsku imati tu vrstu pritiska. To sigurno nisu dužnosnici Europske komisije”, rekao je Milanović.

Hrvatska je, inzistira Milanović, blokadu uvela “nediskriminatorno, da bi zaštitila svoje nacionalne interese” i poslala Srbiji poruku – “ljudi, surađujte s nama”. Milanović je zanijekao da je tijekom granične krize Srbe nazvao barbarima, objašnjavajući kako je pogrešno citiran, te da je njegova izjava pogrešno protumačena jer je rekao da “Mađarska pravi zid prema barbarima”, jer “Orban i društvo barbarima doživljavaju Arape”. “Ja, taj Zoran Milanović, čiji su preci partizani branili Srbe od ustaša u Lici, recite kad sam to rekao?”, uzvratio je Milanović novinaru RTS-a, inzistirajući da nije precizno citiran.

Milinović je objasnio da je za Srbiju rekao kako je “slučajna država” kako bi dokazala da je organizirana. “Zato što morate dokazati da ste organizirana država. Srbija može mnogo bolje i mi želimo normalne odnose”, rekao je Milanović, te naglasio kako on zna da “Srbija nije zemlja trečeg svijeta” “Srpska vlast se ponaša kao da je zemlja trećeg sveta, što nije i ja to znam i zato to od Srbije tražim, da se radi o Afganistanu ja to ne bih tražio”, rekao je Milanović. Na ponovljeno pitanje da li je u Bruxellesu pokrenuta svojevrsna istraga zbog kršenjea SSP-a EU i Srbije Milanović je uzvario protupitanjem. “Da li je vama jasno da Hrvatska može zaustaviti ulazak Srbije u EU? Ali, ona to ne želi. Mi želimo normalne odnose”, rekao je Milanović za RTS.

Srbija nije popustila i počela usmjeravati migrante prema prijelazu Horgoš u Mađarsku, a srbijanska vlada će u 21 sat donijeti odluku o otvaranju granice za hrvatsku robu, rekao je u petak u razgovoru za Dnevnik HTV-a srbijanski premijer Aleksandar Vučić. “Apsolutno. Građani Hrvatske dobrodošli su u našu zemlju, jedva čekamo vidjeti i hrvatske kamione s hrvatskom robom”, odgovorio je Vučić na pitanje hoće li Srbija, nakon što je Hrvatska otvorila granicu s njom, donijeti odluku o ukidanju zabrane prolaska kamiona s hrvatskom robom.

Vučić je istaknuo da Srbija ne bi ni uvodila protumjere da nije bilo “protupravnih mjera hrvatske vlade” i da je “samo želio da se vrati prijašnje, normalno stanje, da se vrati slobodan protok roba i usluga”. “Zato je odluka hrvatske vlade dobra. Srbija je sretna zbog takve odluke, a ako je nekome lakše da nađe častan izlaz za sebe tako da se pravda nekakvim novim rutama u Srbiji – to ne postoji, ali ja nemam problema s time”, rekao je Vučić, izrazivši uvjerenje da “više nikada nikome beće pasti na pamet da krši Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i bilateralne ugovore između zemalja”.

Na upit o tome je li točna informacija da je Srbija popustila i pustila izbjeglice prema Horgošu, Vučić je kategorički odgovorio -“Ma, uopće nije točna, zato jer se mi time ne bavimo”, još jednom ponovivši kako nikakvih koridora nema, već da nakon što izbjeglice dođu iz Preševa u Beograd, sami biraju svoju rutu. “Tako smo se ponašali i ponašat ćemo se” ubuduće, rekao je srbijanski premijer.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ustvrdio je u petak da je hrvatska vlada otvorila granicu prema Srbiji nakon što je za migrante otvoren prijelaz u Horgošu prema Mađarskoj te kako je navodno preko njega već otišlo oko tristo migranata. “Srbija je primila više izbjeglica nego Hrvatska i Mađarska zajedno. Ti ljudi su punih 5 i pol mjeseci išli u Mađarsku, a u Hrvatsku nije došao nijedan čovjek. Nikakvih tu tajnih planova niti bilo čega nema, to su sve besmislice i ne razumijem zbog čega su nekome bile potrebne”, napomenuo je Vučić.

Ako je u tih 5 i pol mjeseci, nastavio je, u Mađarsku ušlo tri puta više izbjeglica nego sada u Hrvatsku, dojam (u Hrvatskoj) da su se Srbija i Mađarska sad dogovorile je pogrešan. Srbijanski premijer naglasio je i to da njegova zemlja nije uvela sankcije ni Makedoniji ni Grčkoj, a svaki dan prima izbjeglice i to na istom mjestu, četiri puta više nego Hrvatska i to če i nadalje činiti. “Ljudi, nemojte raditi neprijatelje tamo gdje ih nema. Stranačke stvari ostavite po strani, idemo razgovarati tako da imamo što bolje odnose između Srbije i Hrvatske, jer nitko (ovdje) ne želi ništa loše nikome u Hrvatskoj… Ovo je bila samo jedna loša odluka vaše vlade i ništa više”, ocijenio je Vučić.

Istaknuvši da ne želi sudjelovati u kampanji koja je u tijeku u Hrvatskoj, Vučić je izjavu hrvatskog premijera Zorana Milanovića da on sudjeluje u kampanji zajedno s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom i predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom ocijenio “besmislenom, kao i mnoge druge” i ustvrdio da je Karamarka vidio samo jednom u životu i to na inauguraciji hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović. “Što je tu čudno, ili loše? Valjda je dobro da razgovaramo, da imamo dobre odnose”, ocijenio je, rekavši da je otvoren za razgovore i s Karamarkom i s Milanovićem i s bilo kime drugim.

Predsjednik srbijanske vlade kazao je kako nema nikakav utjecaj na pisanje tamošnjih medija, nego ih samo želi zamoliti da spuste retoriku. “No ja sam iz usta hrvatskog premijera čuo da je cijeli srpski narod nazvao barbarskim, dok ja hrvatski narod smatram poštenim, odgovornim i ozbiljnim narodom s kojim mi želimo imati dobre odnose”, istaknuo je Vučić, napomenuvši da se ne želi služiti ružnim rječnikom. m”Iz mojih usta nećete čuti nijednu ružnu riječ, kao što niste ni proteklih dana, jer sam itekako vodio računa da ne uvrijedim nikoga u vašoj zemlji, kao što nisam dao da bilo tko vrijeđa moju zemlju”, kazao je srbijanski premijer Aleksandar Vučić.

You may also like