Hrvatska i Slovenija imaju najveće plaće u regiji

Prosječna bruto plaća u veljači je iznosila 7.837 kuna što je 140 kuna manje (-1,8%) u odnosu na siječanj. U istom promatranom mjesecu prosječna isplaćena neto plaća spustila se na 5.565 kuna što je 91 kunu manje u usporedbi s prethodnim mjesecom (-1,6%), pokazuju posljednji podaci Državnog zavoda za statistiku.

Premda su na mjesečnoj razini nominalne bruto i neto plaće zabilježile pad, na godišnjoj razini su porasle za 0,4% odnosno 2,5%. “Povećanje osobnog odbitka uz zakonske promjene poreznih razreda rezultirali su povećanjem neto plaća stoga i u narednim mjesecima možemo očekivati isti učinak na povećanje plaća na godišnjoj razini. Pored navedenog (obzirom da u ovoj godini predviđamo gospodarsku stagnaciju uz izostanak značajnijih pozitivnih pomaka u realnom sektoru) blagi godišnji rast plaća mogao bi biti ponajprije rezultat nastavka deflatornih pritisaka”, prognoziraju analitičari RBA.

Analitičari navode da posljednji podaci o kretanju prosječnih bruto plaća u prošloj godini, prema međunarodno usporedivoj metodologiji, pokazuju da Hrvatska u usporedbi sa zemljama u okruženju ima vrlo visok iznos prosječne bruto plaće. Naime, prema podacima bečkog Instituta WIIW, prosječna nominalna bruto plaća u Hrvatskoj je iznosila preko 1.000 eura.

Prosječna bruto plaća u Sloveniji iznosi 1.540 eura, u Crnoj Gori 723 eura, Bosni i Hercegovini 659 eura, Srbiji 524 eura a najniža je u Makedoniji gdje iznosi 508 eura. (N1info)