Home Energetika Hrvatska i SAD imat će partnerske odnose, osobito u energetici

Hrvatska i SAD imat će partnerske odnose, osobito u energetici

by Agencije

Predsjednik Hrvatskoga sabora Božo Petrov primio je u četvrtak američku veleposlanicu Juliete Valls Noyes, a tijekom sastanka potvrđeni su dobri partnerski odnosi dviju zemalja, priopćeno je iz Sabora.

To je bio prvi službeni susret veleposlanice Noyes, koja je stupila na dužnost u listopadu prošle godine, s novim predsjednikom Sabora. U središtu njihovih razgovora bila je suradnja u okviru NATO-a te jačanje bilateralne suradnje, posebice na području energetike.

Petrov i Valls Noyes potvrdili su dobre partnerske odnose dviju zemalja, pri čemu je američka veleposlanica zahvalila na potvrđivanju protokola o pristupanju Crne Gore NATO-u u Hrvatskome saboru te na odluci o sudjelovanju hrvatskih oružanih snaga u misiji potpore miru “Resolute support” u Afganistanu. “Suradnja sa SAD-om važna je i za Europu i za Hrvatsku, posebno u kontekstu stabilizacije cijele regije jugoistoka Europe”, istaknuo je Petrov.

Petrov i Valls Noyses razgovarali su i o važnosti energetskih projekata EU-a u kojima bi i Hrvatska mogla imati svoju ulogu kao dio energetskog rješenja za regiju izgradnjom plutajućeg LNG terminala. “U ovome projektu i američke tvrtke vide mogućnost svojeg angažmana”, kazala je Valls Noyes. Sugovornici su razmijenili mišljenja i o prioritetima nove hrvatske Vlade te o situaciji u hrvatskome susjedstvu, stoji u priopćenju.

Related Posts