Hrvatska i dalje računa na SAD u Inicijativi triju mora

Grlić Radman za HRT
Gordan Grlić Radman, ministar vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske, gostovao je u emisiji Hrvatskog radija “A sada Vlada” i komentirao situaciju u SAD-u i aktualna zbivanja.

Gordan Grlić Radman je rekao kako generalno gledano, SAD je od 1994. godine i Washingtonskog sporazuma, hrvatski strateški saveznik i partner.

– Imamo odlične odnose i u svakoj našoj suradnji, u svakom našem vanjskopolitičkom djelovanju je Amerika bila globalni akter gdje je generirala kad su u pitanju razne politike, rekao je Grlić Radman.

Grlić Radman je istaknuo kako je utjecaj SAD-a nemjerljiv i važan u doprinosu, miru i održavanju svjetskog poretka te je dodao kako je Hrvatska uvijek uspješno surađivala s administracijama SAD-a.

Grlić Radman se osvrnuo i na izbore u SAD-u komentiravši ih vrlo tijesnima te je rekao kako je Hrvatskoj važno pokrenuti bilateralni sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i bezvizni režim.

– Ispunili smo uvjet odbijenih zahtjeva, aplikacija ispod praga od 3 posto. Amerikanci su rekli da smo ispunili tehničke uvjete. Da bismo došli do toga, Ministarstvo unutarnjih poslova je moralo osigurati određene preduvjete sklapajući određene sporazume. Nakon što smo ispunili tehničke uvjete, Ministarstvo unutarnjih poslova je sklopilo dva važna sporazuma o sigurnosti u zračnom prometu, rekao je.

Grlić Radman je istaknuo kako se očekuje da Hrvatska kroz nekoliko mjeseci bude nominirana za bezvizni režim i to je veliko postignuće u odnosima dviju zemalja. To građani Hrvatske čekaju već 30 godina.

Grlić Radman je rekao kako bez obzira na to tko pobijedi na izborima, ne misli da će u odnosima SAD-a i Hrvatske biti nekakve bitne razlike, a Amerika je trenutno podijeljeno društvo.

– Amerika ima puno unutarnjih problema. Prije svega, tu je borba protiv Covida-19, treba osnažiti gospodarstvo, smiriti rasnu mržnju i ojačati ponovno transatlantske odnose, kao i riješiti odnose s Kinom. To su veliki izazovi za obojicu kandidata i to neće biti jednostavno, rekao je Grlić Radman.

Gordan Grlić Radman je rekao kako je Hrvatska nakon 5 godina ušla u novi ciklus suradnje, a to je viša kategorija operativne suradnje.

– U Inicijativi triju mora je sudjelovala bivša predsjednica prije 5 godina zajedno s poljskim predsjednikom. Ona je već tada bila definirana, a kasnije, u drugoj fazi dolazi izvršna vlast koja radi na projektima i tu su Vlada i Andrej Plenković pokazali apsolutnu potporu. Donijeli smo i odluku o uplaćivanju u Fond, sredstva preko HBOR-a. Imamo vlastite interese i čak smo aplicirali za eventualno tajništvo u Zagrebu jer smo suosnivači te Inicijative, rekao je Grlić Radman.

Gordan Grlić Radman je rekao kako su bitna područja za suradnju: digitalizacija, prometna infrastruktura i energetika, područja koja povezuju 12 zemalja uz snažnu potporu SAD-a i Njemačke.

Gordan Grlić Radman je rekao kako Hrvatska radi na vanjskopolitičkim planovima kako bi bila globalno vidljivija.

– Tu ulažemo puno diplomatskih napora. Tu je i odnos sa susjednim zemljama. Ovaj geopolitički prostor nama predstavlja jedan izazov kako bismo se još više učvrstili u međunarodnoj zajednici, rekao je.

Gordan Grlić Radman je istaknuo kako se susrećemo s fenomenom terorizma koji je poprimio i manifestirao različite oblike.

– To su asimetrične prijetnje koje predstavljaju Europskoj uniji veliki izazov. Ovi nesretni događaji učvršćuju nas u volji da smo prema terorizmu pokazali nultu stopu tolerancije. Takvi događaji nas još više moraju ujediniti kako bi stvorili instrumente u zaštiti građana Europske unije kako bi bili sigurni na ulicama. Terorizam ne bi trebao imati vjerski ili nacionalni predznak. Ovdje postoje određene skupine koje radikaliziraju i utječu na radikalizaciju društva. To daje Hrvatskoj još više poticaja koja čuva nacionalne i granice Europske unije, kako bi se još više i snažnije borila protiv ilegalne migracije, rekao je Grlić Radman za HRT.

You may also like

0 comments