Hrvatska i Austrija jačaju obrambenu suradnju

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević u utorak je u Beču s austrijskim ministrom obrane Mariom Kunasekom razgovarao o produbljivanje bilateralne obrambene suradnje, priopćilo je ministarstvo obrane (MORH).
Ministar Krstičević se nalazi u službenom, uzvratnom posjetu Austriji, nakon što je Kunasek u svibnju boravio u službenom posjetu Hrvatskoj. “Na sastanku dvojice ministara razgovaralo se o temama od zajedničkog interesa za Hrvatsku i Austriju u području obrane i sigurnosti, s naglaskom na produbljivanje bilateralne obrambene suradnje”, stoji u priopćenju.

Obrambena suradnja Hrvatske i Austrije, pojašnjava se, odvija se u okviru Zajedničke sigurnosne i obrambene politike Europske unije, a razvijena je suradnja u području izobrazbe i obuke i suradnje vojno-obrazovnih institucija te u području obuke specijalnih postrojbi. “Dogovoreno je daljnje proširenje suradnje u području obrane tijekom posjeta austrijskog ministra Hrvatskoj iduće godine kada će biti potpisan Sporazum o suradnji, a koji će uključivati suradnju vojno-obrazovnih institucija, suradnju u području specijalnih snaga i razmjeni iskustava u pomoći civilnim institucijama”, kazao je Krstičević nakon sastanka.

Kunasek je kazao da je Hrvatska za Austriju vrlo važan i pouzdan partner koja ulaže velike napore na području obrambene suradnje. “Hrvatska i Austrija će iduće godine imati oko 40 zajedničkih aktivnosti koji će proširiti dosadašnji Sporazum o obrambenoj suradnji iz 1998.”, rekao je Kunasek.

Tijekom sastanka je dogovoreno i daljnje produbljivanje bilateralne suradnje u području PESCO projekata. Hrvatska i Austrija zajedno s Mađarskom i Slovenijom pokrenule su PESCO projekt, usmjeren na uklanjanju nuklearnih, bioloških i kemijskih prijetnji.

Krstičević je izrazio zadovoljstvo posjetom i trećim ovogodišnjim bilateralnim susretom s austrijskim kolegom naglasivši kako je to iznimno bitno za sigurnost jugoistočne Europe “Dijelimo dugu zajedničku povijest, ali i sadašnjost i budućnost u Europskoj uniji i važni smo čimbenici sigurnosti na ovim prostorima. Suradnja, partnerstvo i prijateljstvo ključni su za Hrvatsku i Austriju”, naglasio je ministar Krstičević. Stabilnost jugoistočne Europe te sigurnost granica u regionalnim i globalnim izazovima ocijenili su jednim od zajedničkih prioriteta.

You may also like

0 comments