Hrvatska čeka kakve će kriterije EK odrediti Srbiji

Hrvatska očekuje da se Bruxelles očituje kako misli ugraditi kriterije koje Srbija mora ispuniti u pregovorima o članstvu u EU, rekao je u petak u Zagrebu ministar vanjskih oslova Miro Kovač ustrajući da Beograd mora ukinuti regionalnu nadležnost za ratne zločine i osigurati prava hrvatske manjine u Srbiji.

Formalno pregovore sa Srbijom o članstvu u EU vodi Europska komisija (EK) i Zagreb očekuje da se EK očituje kako misli ugraditi te kriterije u pregovaračka mjerila, rekao je Kovač nakon predavanja o Hrvatskoj kao sjecištu srednje i jugoistočne Europe. “Mi smo u očekivanju odgovora EK-a”, rekao je i ponovio da je među kriterijima ukidanje nadležnosti za ratne zločine na području cijele bivše Jugoslavije. Zakon koji omogućuje da Srbi budu “neka vrsta suca za ratne zločine”Srbija” za cijelu bivšu Jugoslaviju pa time i za Hrvatsku je “potpuno neprihvatljiv”, rekao je.

Potpuna suradnja s Haškim sudom i obveza zaštite hrvatske manjine kriteriji su koji bi također trebali biti ugrađeni u pregovaračko poglavlje o pravosuđu. Srbija i Hrvatska imaju međudržavni sporazum o zaštiti hrvatske manjine u Srbiji i srpske u Hrvatskoj, rekao je Kovač i ponovio da Hrvatska taj sporazum “implementira” i očekuje da se i u Srbiji taj sporazum “u potpunosti implementira”.

U izlaganju u Preporodnoj dvorani HAZU-a, šef diplomacije je ranije sažeo aktivnosti MVEP-a otkako je od siječnja formirana nova vlada i rekao da je posjetio većinu susjednih zemalja, a u Srbiju će nakon njezinih parlamentarnih izbora 24. travnja.

Hrvatska i Srbija nakon rata mogu izgraditi dobre odnose kao što su to učinile Njemačka i Francuska, poručio je i pohvalio Srbiju jer je rehabilitirala svoju njemačku manjinu stigmatiziranu nakon rata, no očekuje da “toliko snage” posveti i hrvatskoj manjini, tim više što je Srbija i s mađarskom manjinom ostvarila dobar odnos.

Pregovore vodi Europska komisija “i prepuštam da takvu vrstu razgovora ljudi iz Srbije vode s Europskom komisijom”, rekao je Kovač. “Želimo imati dobrosusjedske zdrave odnose” i za to su potrebni “zdravi temelji”, treba riješiti pitanje ratnog nasljeđa i želimo da Srbija napreduje, rekao je i opet inzistirao da “Srbija mora ispunjavati kriterije”.

Na temu Bosne i Hercegovine ministar Kovač je rekao da Hrvatska ima posebnu odgovornost jer je potpisnica Daytonskog sporazuma. “Želimo da Hrvati koji su u BiH ustavnotvorni i ravnopravni budu” najbolji promicatelj europske integracije BiH, rekao je i dodao “Mi želimo biti najbolji prijatelj BiH, najbolji prijatelj Hrvata u Bosni i Hercegovini na putu BiH u Europsku uniju”.

You may also like