Globalna promjena klime danas je jedan od najvećih izazova čovječanstva i čitav svijet usmjeren je na to kako smanjiti globalno zatopljenje i odgovoriti na izazove koji stoje pred nama, istaknula je u srijedu Jasenka Nećak, načelnica Sektora za klimatske aktivnosti i održivi razvoj u Ministarstvu zaštite okoliša i prirode, predstavljajući na brifingu za novinare u Medijateci Francuskog instituta dva važna događaja vezana za klimatska pitanja kojima će Hrvatska u listopadu biti domaćin.

“Forum o klimi” pod nazivom “Zajedničkim naporima u rješavanju izazova klimatskih promjena” održat će se 2. i 3. listopada u Hrvatskome državnom arhivu u Zagrebu u okviru manifestacije Rendez-vous, festivala Francuske u Hrvatskoj. Ugledni znanstvenici, donositelji političkih odluka i predstavnici civilnoga društva iz Hrvatske i svijeta sastat će se na Forumu kako bi razgovarali o svim aspektima klimatskih promjena i potaknuli širu raspravu o toj tematici u središnjoj i jugoistočnoj kako bi pridonijeli oblikovanju strategija prilagodbe i ublažavanja učinaka klimatskih promjena.

Forum organiziraju Ministarstvo zaštite okoliša i prirode i Francusko veleposlanstvo u Hrvatskoj u povodu Opće skupštine Međuvladinog tijela za klimatske promjene (IPCC) koja će se od 5. do 8. listopada održati u Dubrovniku. To će događanje biti svojevrsni uvod u veliku konferenciju stranaka Okvirne konvencije UN-a o klimatskim promjenama (COP21) koju će u prosincu ugostiti Francuska, a na kojoj se očekuje sklapanje međunarodnoga sporazuma koji će postaviti okvir za prijelaz prema gospodarstvima i društvima snižene razine ugljičnog dioksida.

Nećak je rekla je kako je Hrvatska, uz susjedne države, osjetljiva na klimatske promjene te je sve aktivnija u praćenju i poduzimanju mjera ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama. Istaknula je kako mjere smanjenja emisija stakleničkih plinova kroz energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije omogućuju tranziciju prema niskougljičnom razvoju za promicanje održivog upravljanja resursima.

Rekla je da su tragične poplave u Hrvatskoj i susjednim državama u proljeće i ljeto 2014. pokazale da ni jedna država nije zaštićena od utjecaja klimatskih promjena. Smatra da bi Hrvatska zajedno sa susjednim državama mogla imati ključnu ulogu na području energetske tranzicije u Europi.

Međuvladin panel o klimatskim promjenama, u čijem radu sudjeluje više od 2500 znanstvenika i stručnjaka iz čitavoga svijeta zaključio je kako se klimatski sustav nedvojbeno zagrijava uz jasan ljudski utjecaj te da su razine emisija stakleničkih plinova najveće u povijesti, izvijestila je Nećak. Dodala je kako je znanstveno utvrđeno da je uzrok promjene povećanje emisija stakleničkih plinova, najviše kao posljedica izgaranja fosilnih goriva, zbog poljoprivrede i sječe tropskih šuma.

“Odgovor svijeta može jedino biti – ograničenje klimatskih promjena, a što zahtijeva suštinsko i trajno smanjenje emisija stakleničkih plinova. Stoga je ova tema s pravom zastupljena na svim političkim razinama, od lokalnih zajednica i nacionalne razine, preko Europske unije pa sve do Ujedinjenih naroda”, zaključila je Nećak.

Related Posts