Home Ekonomija Hrvatska će još neko vrijeme biti neto korisnik proračuna EU

Hrvatska će još neko vrijeme biti neto korisnik proračuna EU

by Energypress.net

Poruka Andreja Plenkovića

Hrvatska će još jedno dulje vrijeme biti neto korisnik Europskog proračuna, bez obzira na moguća buduća proširenja, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski premijer Andrej Plenković.

“Mi ćemo još jedno dulje vrijeme biti korisnik, dakle uplaćivat ćemo manje nego što ćemo dobivati”, rekao je Plenković, koji je u ponedjeljak sudjelovao na godišnjoj konferenciji na visokoj razini o budućem višegodišnjem proračunu za razdoblje od 2028. do 2034. godine.

Plenković je rekao da je u proteklih skoro 11 godina članstva Hrvatska povukla preko 20,2 milijardi eura i da je u plusu 14,5 milijardi eura.

“Ta nam sredstva omogućavaju brže lovljenje koraka s onima koji su dulje u Europskoj uniji ili su ekonomski snažniji i razvijeniji”, rekao je Plenković.

Što se tiče proširenja i njegova utjecaja na buduća primanja iz europskog proračuna, Plenković je rekao da tu postoje dvije različite situacije. Jedna je proširenje na zapadni Balkan, koji svojom veličinom i relativno malim brojem stanovnika ne može ugroziti postojeće odnose između neto primatelja i neto uplatitelja u europski proračun.

Jedina zemlja čije će eventualno članstvo jako utjecati na proračun EU-a je Ukrajina, ali to će se rješavati na “jedan drugi, cjelovitiji način, posebno uzimajući u obzir rusku agresiju na tu zemlju koja još traje”, rekao je Plenković.

Related Posts