Hrvati i Rusi će imati dobre odnose kada se Rusi riješe Putina?

U svom drugom službenom posjetu Andrej Plenković odlučio je posjetiti Ukrajinu, državu kojoj je pomogao, s funkcije u EU parlamentu, pripremiti se za ulazak u EU. U sklopu svog posjeta istaknuo je hrvatsko iskustvo mirne reintegracije Istočne Slavonije te s tim iskustvom usporedio ono što bi se trebalo učini s okupiranim dijelovima Ukrajine (pokrajine Donetsk, Luhansk i poluotok Krim).

Piše: Pavao Škoko Gavranović

Ovdje ću se baviti trima pitanjima. Prije svega, zašto je Hrvatskoj važna Ukrajina? Zašto Hrvati likuju Putina? Koliko je Rusija pomogla Hrvatskoj? Hrvatska je članica EU, Ukrajina nije, ali to želi postati. Od sedamsto pedeset i jednog zastupnika u EU parlamentu Njemačka (zbog svog udjela u EU populaciji) ima najviše zastupnika, njih devedeset i šest. Njemačka je izuzetno utjecajna u Europskoj uniji te se u pravilu radi kako Berlin, a ne Bruxelles kaže. Ukrajina je država koja sa svim svojim međunarodno priznatim teritorijima ima oko četrdeset pet milijuna stanovnika. U usporedbi s Njemačkom ona ima nešto više od 50% njemačke populacije. Njenim ulaskom u EU ona bi imala oko 40 zastupnika, usto da bi se broj njemačkih (i svih ostalih zastupnika) umanjio. Ukrajina je u ovom trenutku, iz ovog te i iz mnogo drugih razloga, geopolitički najvažniji interes EU. Hrvatska se uspješno nametnula kao ona država koja će određivati uvjete za daljnje širenje EU i Bruxelles je to prepoznao i pozdravio.

Iz Kremlja je stigla nota upozoravajućeg tona koja je u najblažu ruku nespretno sročena. U njoj se spominju prava naroda da sami odrede kojoj državi žele pripadati, pa onda demokratsko odlučivanje na Krimu i naravno protjerivanje Srba. Sve je to u glavi nekog ‘diplomatskog’ birokratiča u Kremlju imalo smisla sastaviti i predložiti nadležnima da puste u javnost. Izuzet totalnog nereda u samoj noti i općenito promašene priče, meni je nejasno zašto je Putin imao potrebu reagirati. Ipak je on ‘bitni’ predsjednik uvijek rastuće Ruske federacije, a Plenković je ‘samo’ premijer jedne državice za koju bi Rusi znali gdje je da su imali vremena pratiti posljednji rat. Ipak su oni imali nešto strastvenije probleme kod kuće.

Do današnjeg mi je dana nejasno zašto bi netko simpatizirao čovjeka koji u najblažem terminu mogućem izigrava demokratske procese i guši oporbu. Da ne nabrajam sve ostalo što mu se stavlja na teret. Odnosno, imam samo jedno pitanje za sve domaća obožavateljice i obožavatelje Putina: Što je Putin učinio za Hrvatsku ili vas?

No, ovdje trebamo biti korektni. Boris Jeljcin je čovjek koji je izumio  Putina. Putin će njega strpati u zatvor pod izlikom borbe protiv tobožnje korupcije. Isti taj Boris Jeljcin je za vrijeme Domovinskog rata odobrio slanje 150 vojnih pošiljaka u RH koja je tada bila pod međunarodnim sankcijama. Stoga u tom aspektu Hrvatska mora biti zahvalna Rusiji na pomoći u borbi za svoju nezavisnost. No nakaradno je slušati današnji Kremlj koji kaže da smo mi u tom ratu protjerali XY pripadnika jedne nacionalne manjine. Oni su nam u tome, ako je to istina, pomogli.

Hrvati i Rusi će imati dobre odnose, samo je pitanje kada će se Rusi riješiti Putina? Putin sigurno nije prijatelj Hrvatske, niti je to ikada bio, Putin sigurno nije pacifist, niti se bori za ljudska prava, dapače radi sve kako bi ih obezvrijedio i doveo na razinu ismijavanja.

Autor je politički komentaror našeg portala

 

You may also like