Home Hrvatska HRT započeo javnu rasdpravu o promjeni ugovora s Vladom

HRT započeo javnu rasdpravu o promjeni ugovora s Vladom

by admin

Hrvatska radiotelevizija (HRT) u utorak je otvorila javnu raspravu o Prijedlogu izmjena i dopuna programskih obveza HRT-a proizišlih iz Ugovora između Hrvatske radiotelevizije i hrvatske Vlade za razdoblje od 1. siječnja 2013. do 31. prosinca 2017., priopćeno je sa HRT-a.

Javnu je raspravu, ističe se, potrebno provesti jer HRT predlaže proširenje svojih postojećih obveza i omogućivanje dodatnih javnih programskih sadržaja zahvaljujući uspješnom programu restrukturiranja, koji je i dalje u tijeku. Programom restrukturiranja u posljednje dvije godine ostvarene su uštede, što omogućuje da se dodatni sadržaji mogu ostvariti u okviru postojećega financijskoga okvira odnosno bez povećanja mjesečne pristojbe.

Pokretanje HRT – Radija Sjever, više programa sa šibenskog područja i izmjena naziva Radio Knina u Šibensko-kninski radio, neke su od izmjena koje predlaže HRT. HRT – Radio Sjever bio bi opći radijski kanal regionalne pokrivenosti, pokrivao bi Međimursku i Varaždinsku te dijelove Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije. HRT to područje dosad nije pokrivao regionalnim radijskim programom te bi na taj način povećao svoju prisutnost na spomenutim područjima, izvješćivao o lokalnim i regionalnim temama.

Navedene i sve ostale izmjene koje HRT predlaže nalaze se u dokumentu Prijedlog izmjena i dopuna Ugovora između HRT-a i Vlade Republike Hrvatske koji je od utorka dostupan i na internetskoj stranici HRT-a www.hrt.hr. Javna će rasprava trajati 45 dana, od 1. rujna do 15. listopada, a njezin je cilj da javnost ocjeni ispunjavaju li izmjene koje HRT predlaže kriterije propisane člancima  9., 10., 11. i 12. Zakona o HRT-u koji određuju sadržaj i funkcije javnih usluga. Provedbu javne rasprave pratit će povjerenstvo u koje dva člana imenuje glavni ravnatelj HRT-a, a dva člana hrvatska Vlada.

HRT će tijekom javne rasprave organizirati okrugle stolove, radijske i televizijske kontaktne emisije, komunikaciju putem HRT-ove internetske stranice te druge specijalizirane skupove sa zainteresiranima i o njima obavijestiti javnost.

Related Posts