Hrstić: Ne može Hrvatska biti taoc Mostova straha od samoraspadanja

Iza nas je izrazito zanimljiv politički vikend u nastavku igrokaza tko će i kako sastaviti vladu, biti premijer, tko je navodno nešto obećao pa iznevjerio… Iako je Domoljubna koalicija prekjučer napustila pregovore o trojnoj vladi, Most i Hrvatska raste na jučerašnjem se sastanku nisu ništa dogovorili. Domoljubna koalicija može se vratiti u pregovore najkasnije danas do 16 sati.

Božo Petrov tvrdi da su se u platformi dogovorili oko mandatara, ali ne želi reći o kome je riječ. Politička postizborna preslagivanja, je li jasno u kojem smjeru će ići Hrvatska, zašto je Tomislav Karamarko barem za sada odustao od daljnjih pregovora, te što je ostalo od reformi koje su najavljivane, analizirali su u jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”.

Politički analitičar Berto Šalaj rekao je kako su poslijeizborni razgovori pikazali da je većina glavnih političkih aktera spremna preko noći odustati od svojih temeljnih načela kako bi ostala na vlasti. On je rekao kako je HDZ sada suočen s izazovom hoće li se vratiti u pregovore ili postupiti načelno i držati se onoga što su govorili protekla dva dana. Očekuje da će HDZ-ov odgovor biti ni da ni ne. Ići će srednjim putem. Reći će da ne mogu pristati na ultimatume i lopticu prebaciti Mostu. Od strane Mosta je ovo politički blef kako bi se HDZ vratio u razgovore, smatra Šalaj.

Ivan Hrstić, politički komentator Večernjeg lista i N1 rekao je da se Most cijelo ovo vrijeme boji svog vlastitiog raspada u slučaju da se odluče samo za jednu stranu. Ne možemo mi biti taoci vaših strahova od samoraspada, morate biti spremni odlučiti se za jednu stranu, ne možete nametati strankama da ulaze u neprirodnu zajednicu u kojoj će se sudarati, poručuje Mostu Hristić.

Prema njegovom mišljenju, ovo je čisto kupovanje vremena. Most ne zove HDZ da se vrati u pregovore zato što su takvu priliku pružili i SDP-u, već zato da bi ih HDZ spasio iz zagrljaja Milanovića koji nema iskrene namjere održati ono što je potpisao, tvrdi Hristić. Način uzmi i ostavi je loš način. Most jučerašnjim i današnjim ultimativnim nastupom zapravo traži od HDZ-a da spusti političke kriterije. Traže od njih da budu pokvareni i vrate se u igru i da potpisom onemoguće stvaranje vlade. Ako Karamarko bude pokvaren kao što to Petrov od njega traži može sve ovo srušiti, rekao je Hristić. Za Šalaja tripartitna vlada najgora je opcija za Hrvatsku. Bacila bi je iz ove loše pozicije još unazad zbog sporosti kojom bi se donosile odluke.

You may also like

0 comments