HROTE je u deficitu, očekuje povećanje izdvajanja građana za zelenu energiju

HROTE očekuje da će iduće godine do kraja godine imati prihode umanjene za 198 milijuna kuna, u slučaju da naknada za OIE koju plaćaju građani ostane na istoj razini kao sada, a to je 3,5 lipe po kWh. Bez povećanja naknade koju plaćaju građani HROTE-ovi prihodi iduće godine neće biti dostatni do pokriju poticaje koje ta tvrtka isplaćuje proizvođačima zelene energije.

Naime, iz te tvrtke nam je rečeno da će uprihodovati 198 mil. kn manje s osnova naknade za otkup zelene energije koju otkupljuju opskrbljivači električne energije u skladu sa svojim tržišnim udjelom. Otkupna cijena zelene energije do kraja ove godine iznosit će 0,53 kn/kWh, no slijedom novog Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji, ta cijena s početkom 2016. pada na 0,42 kn/kWh. Prema dostavljenim planovima proizvodnje električne energije iz postrojena povlaštenih proizvođača za 2015. godinu i prema ostvarenoj proizvodnji u razdoblju od 1. siječnja do 31. kolovoza očekuje se da će HROTE do kraja ove godini isplatiti poticaja za 1.2 TWh. Od 1. siječnja do 31. kolovoza ove godine HROTE je isplatio 685 mil kn za poticaje, dok je 2014. za cijelu godinu (kada je otkupljeno 0,92 TWh) isplatio 824 mil. kn. Iz tih podataka vidljivo je da količina otkupljene energije i isplaćena sredstva iz godine u godinu kontinuirano rastu, a iduće godine trošak obnovljivaca rast će još brže, piše Energetika-net.

U HROTE-u službeno kažu da temeljem dostavljenih planova proizvodnje očekuju da će postrojenja povlaštenih proizvođača od kojih već otkupljuju električnu energiju proizvesti u 2016. godini 1,18 TWh, a postrojenja nositelja projekata za koje se očekuje da će biti izgrađena i puštena u pogon u 2016. godini 619 mil. kWh, što ukupno iznosi 1.8 TWh. Dakle, količina otkupljenih zelenih kWh u dvije godine mogla bi se udvostručiti, no to treba i platiti, jer konzum struje ostaje na istoj razini ili čak blago stagnira. “Ako realizacija bude u skladu s planom tijekom 2016. godine na ime cijene 0,42 kn/kWh koju će plaćati opskrbljivači, HROTE bi trebao prikupiti 756 mil kn što je za 198 mil kn manje nego da je cijena ostala u visini 0,53 kn/kWh”, kažu u HROTE-u. Dakle, ako se uzmu u obzir svi podaci proizlazi da će opskrbljivači ove godine u fond HROTE-a uplatiti 636 mil. kn, a iduće godine uz mogući otkup 1,8 TWh električne energije i umanjena davanja uplatit će 754 mil kn. Da je teret opskrbljivača ostao isti kao ove godine, uz očekivani porast proizvodnje i otkupa energije iz OIEKV oni bi 2016. bili dužni uplatiti 954 mil. kn.

Ako se uzme u obzir da kućanstva troše 6 TWh električne energije godišnje, što se po svemu sudeći neće mijenjati, HROTE-ov godišnji prihod po toj osnovi ostaje fiksnih 210 mil. kn (pod uvjetom da naknada koju plaćaju ostane ista), a tu je i malen prihod od gospodarstva, obveznika ishođenja dozvola za emisiju stakleničkih plinova. Nema podataka koliko HROTE prihoduje po toj osnovi. Dakle, HROTE-ov prihod bit će 2016. nešto veći od 964 mil. kn, a ako se uzme da je prosječna cijena poticaja za kWh iz OIEVK 0,89 kn/kWh, HROTE-u će prema projekcijama za poticaje trebati 1,6 milijardi kuna, što je “rupa” od 638 mil. kn. S obzirom na sve to izvjesno je povećanje naknade koju će morati plaćati kućanstva, a ta bi se naknada trebala udvostručiti. Time se vjerojatno neće baviti postojeća tehnička Vlada već će problem dočekati iduću koja će ga trebati što je moguće prije rješavati. HROTE slijedom novog zakona dobiva dodatne obaveze kao što su vođenje EKO bilančne skupine, provedba javnog natječaja za dodjelu tržišne premije i sl. za što će također trebati dodatna sredstva. Odluku o visini naknada za OIEVK predlaže MINGO, a donosi je Vlada a HROTE nas je informirao da će napraviti procjene potrebnih financijskih sredstava o čemu će informirati resorno ministarstvo.

You may also like