Hribarove izjave za strane časopise su medijski spin

Reagirajući na izvještaje Hollywood Reportera i Cineruope o ostavci Hrvoja Hribara s mjesta ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC), Inicijativa hrvatskih filmskih autora i djelatnika za očuvanje HAVC-a ocijenila je kako je riječ o medijskom spinu.

“Hrvoje Hribar, iako razriješen dužnosti ravnatelja HAVC-a trenutno je u Berlinu na međunarodnom filmskom festivalu, gdje pokušava plasirati medijski spin da je dao ostavku zbog samo jedne sporne točke koju je pronašla državna revizija”, stoji u priopćenju Inicijative.

“Predstavlja se kao žrtva političkog progona te navodi kako je u trenutnoj situaciji cjelokupna proizvodnja filmova u Hrvatskoj ugrožena te kako se kinematografijom želi upravljati iz ideoloških pobuda”, dodaje se.

Inicijativa smatra kako velikim brojem intervjua za lokalne i međunarodne medije Hribar jasno izražava svoje uvjerenje kako hrvatska kinematografija bez njega na čelu HAVC-a nije sposobna opstati.

“Iz intervjua je evidentno kako svojim izjavama šteti ugledu hrvatske kinematografije u svijetu te šteti hrvatskom gospodarstvu jer odbija potencijalne koprodukcije i produkcije u Hrvatskoj”, ističe se.

Po njihovim riječima, Hribar je neposredno nakon razrješenja izjavljivao kako je ostavku podnio s ciljem očuvanja hrvatske kinematografije, no “iz novih medijskih istupa pokazuje da mu je više stalo do njegove pozicije na čelu fonda, nego do prosperiteta i napretka hrvatskog filma”.

Američki časopis Hollywood Reporter i web portal Cineuropa objavili su prije nekoliko dana tekstove u kojima prenose Hribarove tvrdnje o tome kako je njegova ostavka posljedica političkih pritisaka, te kako bi poticaji kojima Hrvatska privlače inozemne produkcije sada mogli postati upitni.

Inicijativa se prošli tjedan izuzela od filmaša koji su stali u obranu bivšeg ravnatelja HAVC-a u otvorenom pismu, koje su potpisali Vinko Grubišić, Zvonimir Ilijić, Branko Ištvančić, Anita Juka, Ivona Juka, Igor Rakonić, Zvonimir Rumboldt, Miro Ružić, Jakov Sedlar.

(Agencije)

You may also like

0 comments