Home Hrvatska Hrelja traži referendum o zdravstvenom osiguranju

Hrelja traži referendum o zdravstvenom osiguranju

by Agencije

Zastupnik HSU-a Silvano Hrelja upitao se u četvrtak u Hrvatskom saboru treba li o poskupljenju dopunskog zdravstvenog osiguranja odlučivati na referendumu kako bi se Vladu uvjerilo da je riječ o “apsurdnom” potezu, upozoravajući pritom da se “rastače” javni osiguravatelj u korist privatnih. “Nije li apsurd da Vlada na zdravlju naroda vuče najlošije poteze te da zbog toga politički moraju djelovati najstariji građani”, upitao se Hrelja nakon saborske stanke.

Naveo je da je pod “barjakom HSU-a”, koji je pokrenuo peticiju protiv poskupljenja police dopunskog zdravstevnog osiguranja, u samo 20 dana prikupljeno više od 93 tisuće potpisa. “Išlo je poprilično glatko. Ojačani političkim partnerima možemo, ako Vlada to želi, odlučivati o dopunskom zdravstvenom osiguranju i budućnosti javnog osiguravatelja i na referendumu”, poručio je Hrelja.

Prije toga je upozorio na niz “aktualnih apsurda” hrvatskog društva, pitajući se nije li apsurd da Vlada nudi rad do 67 godina starosti, a ni jedan privatni osiguravatelj ne osigurava starije od 65 godina ili to rade po zantno višoj cijeni. “Nije li apsurd da se najavama o poskupljenu police dopunskog zdravstvenog osiguranja osiguranici HZZO-a nude privatnim osiguravateljima po principu švedskog stola, ali oni uzimaju samo mlade i zdrave”, pita se Hrelja.

Upozorava i da Vlada “rastače” resurse javnog osigravatelja koji godišnje “vrti” 1,4 milijarde kuna zdravog novca i u sustav vraća 88 posto prikupljenog novca, a blagonaklono gleda na one koji u sustav vraćaju 55 posto. “Nije li apsurd što kršenje zakona i pogodovanje privatnim interesima nitko u Vladi ne želi vidjeti i što se na zdravlju naroda vuku najlošiji potezi”, upitao se Hrelja.

Stanje u zdravstvu brine SDP-ova zastupnika i bivšeg ministra Sinišu Vargu, koji kritizira najave reforme zdravstva, spominje nametanje novog harača građanima te iznosi podatak da su bolnice u prva tri mjeseca stvorile novi dug od 160 milijuna kuna.

Imamo raslojavanja društva po imovinskom stanju, a po novome i po regionalnoj osnovi, tvrdi Varga i tumač da se umjesto pet KBC-ova, s jednako dostupnom, vrhunskom medicinom, sada uvodi regionalizacija gdje će samo Zagreb imati vrhunsku medicinu, dok će se ostale biti regionalne i subregionalne bolnice. Smatram da Split, Rijeka i Osijek to nisu zaslužili, ističe Varga. “SDP zagovara egalitarni pristup, jednaku dostupnost svima, a HDZ zagovara podjele na one koji imaju i one koji nemaju. Sabor se protiv toga mora boriti”, poručio je SDP-ov zastupnik.

Related Posts