HPB se želi pozicionirati u financiranju zelene energije

Rezultati Hrvatske poštanske banke (HPB) u prvom tromjesečju ove godine bolji su kod gotovo svih pokazatelja poslovanja na godišnjoj razini, odnosno prema prvom kvartalu 2015. godine, koja je za tu banku bila najuspješnija u povijesti, rekao je u srijedu predsjednik Uprave HPB-a Tomislav Vuić.

U prvom je tromjesečju ove godine HPB je poslovao s operativnom dobiti od 83 milijuna kuna, što je 8 posto više od dobiti iz istog razdoblja lani. Neto dobit je istodobno rasla za 5,4 posto, na 44,6 milijuna kuna, čime je postignut novi najbolji rezultat za to razdoblje, kažu iz HPB-a. Čelnici HPB-a posebice ističu podatak o snažnom rastu kreditiranja stanovništva u promatrana tri mjeseca. U tom je razdoblju HPB građanima odobrio približno 400 milijuna kuna kredita, što predstavlja godišnji rast od 4,8 posto. Od tog iznosa gotovo polovicu čine stambeni krediti, koji su, ističu iz HPB-a, rasli za čak 20 posto.

Vuić pojašnjava da je to velikim dijelom rezultat konverzije stambenih kredita drugih banaka, i to ne samo onih vezanih uz švicarski franak, već i eurskih. Najavio je da u tom segmentu HPB očekuje još bolje rezultate u drugom tromjesečju, s obzirom na pristigle najave i zahtjeve. Osim u kreditima, u sektoru stanovništva HPB bilježi i značajan rast broja klijenata, s obzirom da je u tom razdoblju broj tekućih računa građana porastao 14 posto, odnosno otvoreno je 8.200 novih računa.

Iz dijela poslovanja sa stanovništvom u HPB-u izdvajaju i uspješnu suradnju s jednim od svojih vlasnika i strateškim partnerom, Hrvatskom poštom. U prvom kvartalu ove godine, naime, izdano je više od 2,3 tisuće zajedničkih kartica HPB-a i HP-a, a u poštanskim su uredima odobreni prvi nenamjenski krediti. Koncept “banke u pošti” trenutno je prisutan u 20-tak poštanskih ureda dijem Hrvatske, a u HPB-u kažu da im je cilj taj broj povećati na oko 400 ureda, koji će nuditi sve usluge kao i bankovne poslovnice.

U sektoru gospodarstva, volumen kredita pao je za 0,7 posto no iz HPB-a izdvajaju podatak o gotovo 16 postotnom rastu broja klijenata. Tako je u prva tri ovogodišnja mjeseca banka privukla sedam jedinica lokalne samouprave, što im, kako kažu, omogućava bolje razumijevanje lokalne gospodarske scene u tim sredinama.

I u tom sektoru u HPB-u očekuju bolje rezultate, uz najavu intenzivnijeg angažmana u financiranju energetike, posebno projekata energetske učinkovitosti. Pritom ističu da je u pripremi financiranje pet velikih projekata iz tog sektora, koji uključuju izgradnju energana, pogona za proizvodnju biodizela i sl., s ulaganjima vrijedima približno 100 milijuna eura. Cilj je banke, kažu, pozicionirati se kao predvodnica u financiranju zelene energije.

You may also like