HPB raste na padajućem tržištu

Hrvatska poštanska banka (HPB) održala je u utorak susret s investitorima na kojem je predstavila svoje rezultate poslovanja u ovoj godini, koje obilježava rast udjela HPB-a i na tržištu kredita i depozita, usprkos padu koji se bilježi na razini cjelokupnog bankarskog sektora.

Iz HPB-a, naime, ističu da je tržište kredita u prva tri mjeseca palo za 3 posto, dok je ta banka imala kreditni rast od 1,3 posto. Istodobno, zabilježen je i rast depozita od 0,2 posto, dok se u tom segmentu na razini cijelog tržišta bilježi pad od 3,8 posto.

Od rezultata poslovanja u prvih pet mjeseci ove godine iz HPB-a izdvajaju rast operativne dobiti u odnosu na prošlu godinu za 4,9 posto, na 136 milijuna kuna, a podsjećaju i da je 2015. godine bila rekordna po dobiti koju je ta banka ostvarila.

Do kraja ove godine u HPB-u očekuju višu operativnu dobit nego prošle godine, no neto dobit planiraju približno na razini prošlogodišnje, uslijed povećanih troškova rezerviranja za gotovo 40 posto, uz naglasak da se radi uglavnom o dorezerviranju za već identificirane loše plasmane, a ne zbog kvarenja portfelja.

Navode i snažan rast u segmentu stanovništva, u kojem je u prvih pet mjeseci ove godine odobreno 6.600 kredita u vrijednosti 720 milijuna kuna. Krediti stanovništvu u ovoj godini rasli su za oko 10 posto, posebice uslijed značajnog, 35,3 postotnog rasta stambenih kredita, kojih je odobreno 954 u vrijednosti 377 milijuna kuna. Značajno, za 11,8 posto, povećani su i krediti velikim poduzećima, a tim je rastom nadoknađeno niže kreditiranje državnih jedinica za oko 8 posto, dok se u segmentu malog i srednjeg poduzetništva bilježi blagi rast od 1,6 posto.

Raste i broja klijenata, kojih je krajem svibnja bilo više od 650 tisuća, a iz banke ističu i rast novootvorenih tekućih računa građana te poslovnih računa. U prvih pet mjeseci ove godine, naime, otvoreno je novih 14.400 tekućih računa građana te 680 novih poslovnih računa, zaključuju iz HPB-a.

You may also like

0 comments