Home Ekonomija HPB: Od 1. siječnja 2017. niže kamate na kredite građana

HPB: Od 1. siječnja 2017. niže kamate na kredite građana

by Petra Rajković

Uslijed pada nacionalnih referentnih stopa, Hrvatska poštanska banka (HPB) će od 1. siječnja 2017. godine sniziti kamatne stope na sve kredite građana s promjenjivom kamatom, i to od 0,22 do 0,34 postotna boda.

Kako su u u utorak najavili iz HPB-a, u skladu s padom nacionalnih referentnih stopa za eure i kune, ta će banka kamatne stope na kredite uz valutnu klauzulu sniziti za 0,34, a na kredite u kunama za 0,22 postotna boda u odnosu na uvjete koji vrijede do kraja ove godine.

Iz HPB-a ističu da je ovo sedmo snižavanje kamatnih stopa na kredite građanima u posljednje tri godine, tijekom kojih su kamate snižene od 1,32 do 1,74 postotna poena ovisno o ugovorenoj vrsti, odnosno valuti kredita.

Navode i da su ove godine povećali kreditnu aktivnost te su, nasuprot stagnaciji tržišta, s 3,6 milijardi kuna novoodobrenih plasmana u prvih devet mjeseci ostvarili rast bruto kreditnog portfelja od 8,8 posto. Krediti stanovništvu pritom su porasli za 601 milijun kuna, odnosno 13 posto, i to sa stambenim kreditima na prvom mjestu, uz rast od 473 milijuna kuna, odnosno gotovo 50 posto.

(Agencije)

Related Posts