HPB: Od 1. siječnja 2017. niže kamate na kredite građana

Uslijed pada nacionalnih referentnih stopa, Hrvatska poštanska banka (HPB) će od 1. siječnja 2017. godine sniziti kamatne stope na sve kredite građana s promjenjivom kamatom, i to od 0,22 do 0,34 postotna boda.

Kako su u u utorak najavili iz HPB-a, u skladu s padom nacionalnih referentnih stopa za eure i kune, ta će banka kamatne stope na kredite uz valutnu klauzulu sniziti za 0,34, a na kredite u kunama za 0,22 postotna boda u odnosu na uvjete koji vrijede do kraja ove godine.

Iz HPB-a ističu da je ovo sedmo snižavanje kamatnih stopa na kredite građanima u posljednje tri godine, tijekom kojih su kamate snižene od 1,32 do 1,74 postotna poena ovisno o ugovorenoj vrsti, odnosno valuti kredita.

Navode i da su ove godine povećali kreditnu aktivnost te su, nasuprot stagnaciji tržišta, s 3,6 milijardi kuna novoodobrenih plasmana u prvih devet mjeseci ostvarili rast bruto kreditnog portfelja od 8,8 posto. Krediti stanovništvu pritom su porasli za 601 milijun kuna, odnosno 13 posto, i to sa stambenim kreditima na prvom mjestu, uz rast od 473 milijuna kuna, odnosno gotovo 50 posto.

(Agencije)

You may also like