Najpoznatiji čovjek svjetskog  naftnog sektora Ali Bin Ibrahim al Naimi, ministar nafte i mineralnih resursa Saudijske Arabije, poslao je snažnu poruku svim proizvođačicama nafte sa sastanka u Houstonu. Poruka glasi, režite proizvodnju ili izađite iz naftnog posla!

Najviše se to odnosi na nekoliko sjevernoameričkih naftnih kompanija koje u Houstonu pokušavaju dogovoriti moratorij na zamrzavanje proizvodnje zbog značajnijih kreditnih teškoća. Prema agenciji Moody zamrzavanje proizvodnje na siječanjskoj razini izazvalo bi bankrotne teškoće više od sedamdeset sjevernoameričkih proizvođačica.

Naomi je na panel diskusiji izrazio uvjerenje kako će zamrzavanje proizvodnje na siječanjskoj razini balansirati tržište te povećati cijene što će većinu naftne industrije uspjeti oporaviti. Ovakav scenarij ne očekuje samo Saudijska Arabija, nego i zemlje koje su svoje proračune vezale uz cijenu nafte, poput Venezuele, Rusije i Katara.

U obranu Naomia stao je, kako piše Bloomberg, i ministar nafte iz Omana Mohammed Hamed Sait Al Rumhy koji je zahtijevao da OPEC smanji proizvodnju za pet do deset posto u odnosu na siječanjsku razinu, kako bi se stabiliziralo tržište. Oman je spreman smanjiti proizvodnju za sto tisuća barela na dan.

Problem su i proizvođači nafte iz škriljavaca za koje Naomi kaže kako s njima ne želi dijeliti tržište ukoliko ne budu sudjelovali u dogovoru. Kako kaže, njih je moguće uništiti prije dogovora, u ovoj fazi su preskupi, stavljanjem na tržište brutalno visokih količina barela.

 

Related Posts