Houston i Doha ohrabrili ulagače, burzovni indeksi porasli

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi porasli drugi dan zaredom jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo gospodarski podaci i rast cijena nafte.

Dow Jones ojačao je 212 bodova, ili 1,29 posto, na 16.697 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,13 posto, na 1.951 bod, a Nasdaq indeks 0,87 posto, na 4.582 boda. Na vrijednosti su jučer dobile dionice u svih 10 sektora S&P 500 indeksa, pri čemu je najviše, 1,4 posto, ojačao financijski sektor.

Taj je sektor najveći gubitnik od početka godine, s padom od 12 posto, a pod pritiskom je zbog niskih kamata, usporavanja rasta globalnog gospodarstva i izloženosti mnogih banaka energetskom sektoru, pa se ulagači plaše velikih gubitaka na kreditima tom sektoru ako cijene nafte još dulje vrijeme ostanu niske.

Podršku tom sektoru, ali i cijelom tržištu pružio je jučer rast cijena nafte za 3 posto jer se ulagači nadaju da bi na sastanku najvećih svjetskih proizvođača u ožujku moglo doći do dogovora o smanjenju proizvodnje. Bolji nego što se očekivalo podaci o narudžbama za trajne proizvode ublažili su, pak, strahovanja od znatnijeg usporavanja rasta američkog gospodarstva.

Ipak, ulagači su oprezni, na što ukazuje ispodprosječan obujam trgovanja. Na američkim je burzama vlasnika jučer zamijenilo oko 7,3 milijarde dionica, dok prosječni dnevni obujam u posljednjih 20 dana iznosi 9 milijardi.

Unatoč jučerašnjem rastu, od početka godine S&P 500 indeks na gubitku je gotovo 5 posto, što je posljedica pada cijena nafte i sirovina te usporavanja rasta globalnog gospodarstva, ponajviše kineskog.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,48 posto, na 6.012 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 1,79 posto, na 9.331 bod, a pariški CAC 2,24 posto, na 4.248 bodova.

You may also like