Horvat: Vlada se nije odrekla energetskih projekata

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat kazao je u utorak da se Vlada nije odrekla projekata termoelektrane Plomin C ili istraživanja nafte i plina u Jadranu, ali će im pristupiti na drugačiji način.

Nemojte misliti da se hrvatska Vlada odrekla tih projekata. Oni su veliki investicijski potencijal i nužni za energetske prilike Hrvatske. Njima će se pristupiti na drugačiji način, dakle napraviti studija izvedivosti LNG-a, termoelektrane u Plominu ili hidroelektrane Kosinj ili svih drugih privatnih, manjih investicija. To zahtjeva ipak jedan drugačiji pristup, izjavio je Horvat.

Dodao je da je “loptica” prebačena na struku, koja u energetskom sektoru ne smije biti podijeljena. Ona mora zauzeti jedinstveni stav kako bi to stručno mišljenje bila podloga politici, ali ne u identifikaciji koji su nam projekti potrebni, jer su nam svi potrebni, nego za metodologiju i dinamiku ulaska u takve investicije.

Zašto bismo danas sporili oko toga treba li nam Plomin C? U energetskoj bilanci nam on sigurno treba i on mora stvoriti pretpostavke da jedan veliki kontingent obnovljivih izbora energije uđe u elektroenergetski sustav Hrvatske. S druge strane, HEP mora shvatiti da je njegova ključna uloga u stvaranju pretpostavki kako bi svi ti projekti odnosno objekti, prvenstveno proizvodnog karaktera, mogli na mrežu. Ako se te dvije stvari usuglase, nema nikakvih prepreka da vrlo skoro izgradnja Plomina ne započne, kazao je Horvat.

A za projekt izgradnje termoelektrane Plomin C novca ima, tvrdi čelnik japanske korporacije Marubeni Hiroshi Tachigami. Odluči li Hrvatska graditi Plomin C, projekt vrijedan milijardu eura i bude li ga gradio Marubeni, financije su spremne, rekao je Tachigami.

Među ostalim, istaknuo je da razumije oprez ministra za zaštitu okoliša ne samo zbog Hrvatske nego i okolnih zemalja, ali vjeruje da je za energetsku sigurnost bitna ravnoteža. Istaknuo je i da ne zna što će Hrvatska odlučiti po pitanju tog projekta, no naveo je da Marubeni radi već tri godine na njemu i da se nada da će se taj projekt uskoro ostvariti, piše Liderpress.

Naveo je kako će dio investicije financirati HEP, a preostali investitori iz Japana, Francuske i drugih europskih država. Marubeni ima velik interes za ovaj projekt, no konačnu odluku donijet će HEP, odnosno hrvatska država. Smatram kako je to jedan od ključnih projekata za Hrvatsku, a sam ugljen pruža energetsku sigurnost. Projekt Plomina dobar je za ovdašnje gospodarstvo i zapošljavanje, jer će se zaposliti nekoliko stotina ljudi, a dat će i doprinos lokalnoj zajednici, kazao je čelnik Marubenija. Dodao je i kako će projekt zadovoljavati sve ekološke kriterije, odnosno da Plomin C neće zagađivati okoliš.

You may also like