Home Ekonomija Horvat: Ukidamo barijere za poduzetnike

Horvat: Ukidamo barijere za poduzetnike

by Agencije

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat najavio je u utorak da će Vlada na ovotjednoj sjednici predstaviti reformski paket kako bi se stvorio zakonodavni okvir koji će ukloniti pravnu nesigurnost te birokratske i pravne zapreke.

Govoreći na radnom ručku u organizaciji Udruženja malih i srednjih poduzetnika Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), Horvat je najavio da će do kraja godine pokrenuti izmjene i tri zakona iz njegova resora. “Politika sama ne otvara radna mjesta, ali mora stvoriti okruženje da poduzetnici mogu poduzimati investicije i nova zapošljavanja. Ne vidim zašto moramo samo brojiti strane investitore ili ići po investicije u Kinu kad sam siguran da i u samoj Hrvatskoj postoji dovoljno investicijskog kapitala i ljudi koji žele investirati svoj novac, ali su sputani birokratskim i pravnim zaprekama”, istaknuo je ministar Horvat. Dodao je da je “u ovom trenutka na stolu Ministarstva 12 milijardi kuna investicijskog potencijala, koji će zaposliti 7.300 ljudi”.

Horvat je kazao i da Hrvatska ima strukturno opasan problem s radnom snagom, jer s jedne strane imamo potrebu za 10 tisuća radnih dozvola za uvoz radne snage, a s druge je u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje registrirano više od 260 tisuća nezaposlenih. Stoga je, kako kaže, nužna reforma dualnog sustava obrazovanja obrtnika i strukovnih zanimanja po uzoru na Bavarsku, pri čemu “realni sektor treba reći kakvi mu kadrovi trebaju, jer škole ne postoje zbog ravnatelja i učitelja nego da bi obrazovale potrebnu radnu snagu”.

Naglasio je i kako će njegovo ministarstvo, kao i cijela Vlada, inzistirati na olakšavanju pristupa financiranja poduzetnika, posebice iz Europskih fondova i pritom je najavio da će samo Ministarstvo poduzetništva i obrta ove godine otvoriti šest novih natječaja, vrijednih 430 milijuna kuna, uz jednostavniju proceduru.

Kao veliki problem za poduzetnike Horvat je izdvojio i otežan pristup financijskim sredstvima HBOR-a, za koji je kazao da ne treba biti poslovna banka s velikom dobiti, nego da dobit treba reinvestirati kroz kreditiranje realnog sektora. Pritom je najavio da bi HBOR. kako bi kredite poduzetnicima učinio dostupnijima, trebao otvoriti šest do sedam poslovnica širom Hrvatske. Dodao je da veći angažman u financijskom praćenju poduzetnika očekuje i od Hrvatske poštanske banke.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja je, pak, ukazala na nužnost provođenja reformi, posebice poreznih. “Poreznu reformu s nestrpljenjem očekujemo i još duže tražimo. Reforme su nužne i to ćemo ponavljati,” poručila je. Ponovila je i da su prevelika administracija, prečeste promjene zakona, pravna nesigurnost i parafiskalni nameti ono što najviše muči poduzetnike i zato treba raditi na uklanjanju tih barijera.

Related Posts