Horvat o LNG terminalu: Ne trebamo slijepo slijediti Europsku uniju

Ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je u četvrtak na 15. plinarskom forumu kako postoji konsenzus da se ide u izgradnju plutajućeg LNG terminala na Krku te poručio da Hrvatska ne bi trebala slijepo slijediti sve direktive Europske komisije.

Zadnjih mjesec dana intenzivno se u kabinetu premijera Tihomira Oreškovića razgovara o LNG terminalu sa željom da se donese politička odluka i da se krene u izgradnju terminala onoga kapaciteta koji zadovoljava potrebe i tržišta Republike Hrvatske ali i okruženja, rekao je Horvat na forumu koji organizira Energetika Marketing. Istaknuo je kako u ovom trenutku nema potrebe za razvijanjem stacionarnog terminala velikog kapaciteta jer se okruženje prvo mora naviknuti i naučiti koristiti takvu vrstu plina. Tek nakon toga, sukladno potrebama, radit će se transformacija iz plutajućeg u stacionarni terminal, kazao je, dodajući kako je realno da za dvije godine plutajući terminal bude u funkciji.

Vezano uz moguće investitore, Horvat je rekao da u plinskom biznisu postoji jako puno investitora koji žele lokalitet LNG terminala na otoku Krku, odnosno investitora koji žele ući u investiciju, no da će Vlada u konačnici odlučiti kako pristupiti investiciji.

Horvat je u nekoliko navrata na forumu poručio i kako je Hrvatska previše podložna direktivama Europske unije. “Preslijepo slijedimo sve ono što nam stiže iz Bruxellesa pa se onda godinu ili dvije nakon provedbe tih direktiva osjećamo malo čudno, jer nije ni u Bruxellesu sve tako bajno. Nitko se dosad nije usudio na list papira staviti sve prekršaje koje zemlje članice u ovom trenutku imaju i zbog kojih trpe ‘packe’ Europske komisije. Nakon 25 godina konačno bi trebali stati na svoje noge i reći da Hrvatska ima svoju energetsku politiku“, rekao je ministar Horvat dodavši kako je želja Ministarstva poduzetništva i obrta da se nakon 25 godina za hrvatske poduzetnike na hrvatskom tržištu stvore isti onakvi uvjeti tržišne utakmice kakve imaju i trgovačka društva koja su došla u Hrvatsku i koja ovdje rade i zarađuju.

Najavio je i kako će se u drugoj polovici godine neki zakoni ‘rekonstruirati’ a jedan dio zakonodavne regulative jednostavno dokinuti. “Mi svi skupa u administraciji smatramo da smo preregulirana država i da smo u fazi pristupa prihvaćali svu onu zakonodavnu regulativnu na koju nas je tjerala Europska komisija samo da bi postali dijelom te zajednice. Ako se jedna Austrija, Njemačka, Italija ili Mađarska mogu suprotstaviti nekim odlukama koje se donose u Bruxellesu, mislim da i mi po tom pitanju imamo što reći, ali je pitanje da li se to i usudimo”, rekao je Horvat.

Suprostavljanje nekim odlukama Europske komisije on vidi kao način da Hrvatska kao država dobije težinu i da nas počnu cijeniti. “Sve do tada nismo ni lokalni ni regionalni igrači i ne koristimo ni stratešku poziciju Hrvatske u tranzitu energenata, a kamoli njezinu snagu u proizvodnom dijelu”, zaključio je Horvat, dodavši da ga novinari neće uspjeti posvađati s ministrom gospodarstva Tomislavom Panenićem s kojim, kazao je, svako jutro pije kavu.

You may also like