Horvat: Nećemo rušiti povjerenje u Fortenovu

Kriza u isplati duga
Nakon razgovora s premijerom i ministrom gospodarstva u Vladi, čelnici Fortenove kazali su da obveze prema dobavljačima predviđene nagodbom nisu sporne.

Stajališta dobavljača i Fortenove, kažu, razlikuju se samo oko dinamike isplate. “Imali smo kratki sastanak s premijerom, kojeg smo obavijestili o danima pred refinanciranje kredita i trenutnom plaćanju uvjetnog duga koji je dogovoren nagodbom. Očekujemo da ćemo s Udrugom dobavljača uskoro postići dogovor tako da nam samo refinanciranje bude dovšeno do zadnjeg dana, 10. rujna”, kazao je Fabris Peruško nakon sastanka.

“Nagodba je sklopljena i implementirana tu nema diskusije, nitko ne dvoji o obavezi koja je nastala. Trenutno pregovaramo s dobavljačima o dinamici isplate. Imamo različito razumijevanje o dinamici isplate”, zaključio je glavni izvršni direktor Fortenove. Njegova zamjenica Irena Weber potvrdila je samo da Konzum posluje “izvrsno” i da su im “iznimno važni odnosi s dobavljačima”

Ministar gospodarstva Darko Horvat kaže kako su dobili garancije da uvjeti iz nagodbe koji jesu triger za izvršetak obveza Fortenove nikako ne smiju dovesti u pitanje likvidnost Fortenove jer “ako si to dozvolimo cijela nagodba pada u vodu.” “Trenutačna kamatna stopa nije održiva i potrebno je refinanciranje da se Fortenova postavi na noge. Siguran sam da će se sutra tijekom dana postići dogovor i da će glasovanje na sjednici Vjerovničkog vijeća biti 5:0 kao do sada. Očekujem dogovor zrelih i poslovnih ljudi. Vlada je napravila sve da se stvori zakonski okvir.

Ovdje se radi o poslovnom odnosu, imamo za stolom poslovne ljude neka se drže za ono što je nagodbom ispregovarano i neka se uvjetna dinamika ispoštuje do kraja”, poručio je ministar. Vjeruje da će se u četiri godine isplatiti 75 milijuna kuna duga ako Fortenova bude poslovala na način da joj likvidnost nije ugrožena.

Podsjetimo, Udruga dobavljača Agrokra ne planira prihvatiti uvjete isplate koje im je Fortenova ponudila, o čemu su izvijestili Vladu. “Granični dug je 17 milijuna eura, s kamatama 18, i s obzirom da Konzum dobro posluje, što je bio i uvjet, rast će u 2019. godini. A oni nude 5 milijuna eura za ovu godinu uz neizvjesnu otrplatu ostatka duga”, kaže Marin Pucar, predsjednik Uprave Podravke i Udruge dogavljača Agrokora.

Iz Fortenove su ranije poručili da su “u skladu s trenutnim okolnostima, dobavljačima ponudili plaćanje iznosa od pet milijuna eura do kraja rujna ove godine, preuzimajući i obvezu da daljnja plaćanja idu sa svakim sljedećim raspoloživim viškom likvidnosti, unutar okvira predviđenih financijskim aranžmanima Fortenova grupe”.

“Na preostali iznos duga, baš kako je to i predviđeno nagodbom, moramo plaćati kamatu dok ne otplatimo cijeli dug. Ovdje dakle imamo s jedne strane zahtjev Udruge dobavljača da se cijeli utvrđeni iznos duga plati odmah, a s druge strane imamo naš prijedlog da se s plaćanjem Uvjetnog prava krene u skladu s mogućnostima, što je izričito predviđeno nagodbom i upravo zato su nagodbom unaprijed utvrđene i kamate do trenutka isplate cijelog duga”, poručili su.

You may also like