Horvat: Končar neće moći ući u Uljanik bez novca

Ministar gospodarstva poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je da će Danko Končar kao strateški partner Uljanika svoju ozbiljnost dokazati kad pokaže spremnost za dokapitalizaciju tvrtke, a kazao je i da se vode razgovori s drugim investitorima, koji su načelno više zainteresirani za 3. maj, ali ne i za pulsko brodogradilište.
Horvat je u intervjuu za subotnji Jutarnji list rekao da će Končar, kao strateški partner koji je odabran od Uprave Uljanik grupe i potvrđen od strane Nadzornog odbora, svoju ozbiljnost dokazati u trenutku kada, nakon prihvaćanja programa restrukturiranja, pokaže spremnost dokapitalizacije kroz predviđenu uplatu od 200 milijuna eura.

“Na taj bi način, zajedno s državom, osigurao likvidnost brodogradilištima Uljanik i 3. maj. No, sve su opcije otvorene. Ne pojavi li se Kermas energija kao ozbiljni strateški partner i ne dokaže li svoju spremnost gotovinskom uplatom, na Upravi je, a i svima nama, da reizborom strateškog partnera osiguramo modele financiranja kojima će se prioritetno završiti brodovi koji su započeti a koji se trenutno nalaze na navozu, a nakon toga da se osigura i dugoročno financiranje brodova koji se trenutno nalaze u knjizi narudžbi”, kazao je Horvat.

Kazao je i da se vode vode ozbiljni razgovori s investitorima iz Kine, Južne Koreje, Njemačke, Nizozemske, Italije, a ovoga se tjedna održao sastanak i s investitorima iz Ukrajine. “Svi su oni načelno više zainteresirani za 3. maj, a ne i za pulsko brodogradilište. No, svi oni moraju najprije napraviti dubinsko snimanje Uljanik grupe kako bi mogli donijeti svoje poslovne odluke i dati obvezujuće ponude”, istaknuo je Horvat.

Na upit o isplati plaće za rujan u Uljanik grupi, Horvat je odgovorio da država ovoga puta neće moći pomoći. “Razgovarali smo s komercijalnim bankama u kojima Uljanik ima depozite koje bi se eventualno moglo ‘osloboditi’, ali one se tome protive jer bi time državno jamstvo za te kredite naraslo s 80 na 100 posto, a to bi se onda moglo protumačiti kao neregularna državna potpora, što je protivno pravilima EK”, kazao je.

Zbog blokiranih računa postoji opasnost od stečaja nekih tvrtki iz Uljanik grupe. “23. listopada proći će točno 60 dana od početka blokade u brodogradilištu 3. maj te ako Uprava ne pronađe način da deblokira račun, a blokada trenutno iznosi oko 35 milijuna kuna, silom zakona morat će se pokrenuti stečaj”, napominje Horvat. Dodaje da nije za opciju stečaja i da će nastojati da se nastavi proces proizvodnje do usvajanja programa restrukturiranja ili dolaska novih strateških partnera.

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat u petak je rekao da Ministarstvo nije dobilo novi plan restrukturiranja Uljanik grupe, no da je zaprimilo odgovore Uljanikove uprave na pitanja Europske komisije (EK), koja je još u srpnju na plan reagirala sa 75 primjedbi.

Novi plan restrukturiranja ili popravljeni stari još uvijek nismo zaprimili, ali jesmo odgovore uprave Uljanika na pitanja koja je EK postavio na staru inačicu, odgovorio je Horvat na pitanje novinara je li novi plan restrukturiranja stigao u ministarstvo, postavljeno nakon javnog predstavljanja projekta In-Lo-Re (Croatian eInvoicing for Local and Regional Authorities).

Nacrt programa restrukturiranja još je u srpnju poslan na odobrenje u EK, a Komisija je na taj plan reagirala sa 75 primjedbi. Od Uprave Uljanika Ministarstvo gospodarstva zatražilo da svoj prijedlog restrukturiranja uskladi sa zahtjevima Komisije.

Horvat je istaknuo kako je u pitanju “tehnička prezentacija koja u dva nova modela predviđa restrukturiranje Brodogradilišta Uljanik” te kako s kolegama trenutno raspravlja o tim modelima. Dodao je kako će, čim stigne novi program restrukturiranja, “istom metodologijom, zajedničkim snagama Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva napraviti analizu” i pritom dati kritički osvrt na modele, a zatim ih nakon usuglašavanja neformalnim putem poslati u Bruxelles “na ocjenu ruši li on ili na koji način utječe na tržišno natjecanje – ne samo na koncentraciju vlasništva, već i na druge stvari u Hrvatskoj, ali i u kontekstu cijele EU”.

Na opasku novinara da bi to moglo trajati mjesecima, a plaće bi trebale biti isplaćene već u ponedjeljak, odgovorio je kako je kredit koji je bio uz državno jamstvo isplaćen putem dvije poslovne banke “trebao premostiti vremenski period od trenutka iskaza interesa i početka izrade programa restrukturiranja do trenutka njegovoga usvajanja”.

Istaknuo je kako u ovom trenutku vlada nema “legitimni način za isplatiti plaću” te da “država nije, niti će isplaćivati plaće”. “Plaće mora osigurati Uprava Uljanik grupe i za brodogradilište u 3. maju i za brodogradilište u Uljaniku, dakle i u Rijeci i u Puli. Prema mojim informacijama koje stižu iz Pule i iz Rijeke, velik dio sredstava je već osiguran”, rekao je Horvat.

Na pitanje što ako dođe do stečaja, jer vrijeme “curi” dok se čeka plan restrukturiranja, rekao je kako, ako Uprava inicira stečajne postupke, u oba brodogradilišta slijedi postupak kao i u inim drugim trgovačkim društvima koja su prošla kroz stečaj.

You may also like

0 comments