Horvat: EU fondovi za više radnih mjesta

Ministar obrta i poduzetništva Darko Horvat obišao je u četvrtak u Krapinsko-zagorskoj županiji nekoliko gospodarstvenika s uspješnim investicijama te ocijenio da se tu županiji kao i ostatku sjeverne Hrvatske, provode investicije i otvaraju radna mjesta, čemu značajno pridonose sredstva iz fondova EU-a.

Za tvrtke koje je obišao – Frassinox u Donjoj Stubici te Josip Pleško i OMP u Zaboku, ističe da im je zajedničko vrlo vješto korištenje fondova EU-a. “Strukturni fondovi su injekcija u poduzetništvo kako bi bilo konkurentnije u nabavi nove opreme, izgradnji novih poslovnih prostora te opremanju tih prostora telekomunikacijskom i informatičkom tehnologijom”, izjavio je Horvat. Ističe da je komplicirana prijava na strukturne fondove do sada bila velika boljka te istaknuo da je u razgovoru s poduzetnicima identificirano deset problema koji su proceduru činili takvom i koji su otežavali povlačenje sredstava iz strukturnih fondova. Svih je deset maknuto ili liberalizirano odnosno olabavljeno, kaže Horvat najavivši nove natječaje s manje procedure i kraćim rokovima.

Na novinarsko pitanje o velikom broju zatvorenih obrta, ministar je ustvrdio da je istina da se oni zatvaraju, ali i da se brojni novi obrti i trgovačka društva, otvaraju. Kako bi se olakšalo otvaranje i rad novih obrta, Horvat je potvrdio aktivnosti države na smanjenju administrativnih barijera. Ističe da je zadatak države svoje obveze plaćati u zakonskom roku, dok od poduzetnika traži da stvaraju poduzetničku klimu gdje se poduzetnici međusobno poštuju i obveze jedni prema drugima podmiruju u rokovima.

Za obrtnike i poduzetnike koji su zapali u probleme, Ministarstvo osmišljava mehanizam reprograma dugova koji, kaže Horvat, uključuje Poreznu upravu i dio državnog aparata kod kojeg je dug stvoren, kako bi im se pomoglo kroz odgode, reprogram i obročne otplate.

You may also like