Zastupnici ORaH-a Mirela Holy i Mladen Novak te nezavisni zastupnik Zlatko Tušak predstavili su u srijedu novoosnovani saborski Klub zastupnika OraH-a, poručivši kako jedino tako mogu kvalitetno djelovati. “Jedino kao Klub možemo kvalitetno djelovati i ispravljati određena zakonska rješenja koja nisu u interesu građana. Istina je da ćemo, zbog novih okolnosti, za djelovanje imati malo vremena, no pokazat ćemo da smo ozbiljni”, rekao je Tušak na konferenciji za novinare.

S Holy i Novakom, s kojim je donedavno bio u redovima Laburista, kaže, lako se dogovorio jer imaju bliske stavove oko nekih zakonskih rješenja i političkih situacija. Priznao je i da su ga pozvali da prijeđe u OraH, a konačnu odluku će donijeti za nekoliko dana.

Izbori će, smatra, biti najvjerojatnije 15. studenoga. “To je zato jer će se cijela priča vrtiti oko Vukovara, a manje oko onog što će nuditi pojedine stranke”, uvjeren je Tušak. Na pitanje je li iznenađena najavljenom izvanrednom sjednicom sabora koja počinje u utorak Holy je kroz smijeh uzvratila kako bi “izbori bili možda prije raspisani da je ORaH prije imao uvjete formirati klub”.

Postoji, kaže, velika vjerojatnost da će datum izbora biti 15. studenog, no možda se radi i o “psihološkom ratu i pokušaju iscrpljivanja protukandidata”. “Čini mi se da vladajuća većina smatra da joj bipolarizacija političke scene ide na ruku i vjerojatno će pokušati profitirati od te bipolarizacije, odnosno činjenice da se sve to predviđa par dana prije obilježavanja pada Vukovara”, kazala je Holy.

Ponovila je da ORaH samostalno ide na izbore, iako su oni jako neizvjesni za tu stranku. Međutim, ne može se mijenjati politika niti politička scena ako jedno govorite, a drugo radite. Ako bi nakon parlamentarnih izbora ORaH bio mogući jezičac na vagi koji bi odlučivao o tome da se ide na raspisivanje novih izbora, Holy kaže kako bi pokušali vidjeti je li moguće da se s vladom dogovori oko konkretnih sadržaja i reformi s rokovima i izvršiteljima realizacije. “Tako uobličen konkretni plan i suradnju mi bismo stavili na unutarstranački referendum”, rekla je Holy koja pritom odbacuje mogućnost bilo kakve suradnje s HDZ-om jer je, ističe, to stranka desnice s nepravomoćnom presudom za kriminal i korupciju.

Related Posts