Holy: Koalicija s Hrvatska raste samo uz tri ključne reforme

ORaH je s lijevom političkom opcijom spreman na poslijeizbornu suradnju samo ako ona prihvati temeljnu opredijeljenost te stranke koja se odnosi na reformu javne uprave, pravosuđa i porezne politike, poručila je u četvrtak predsjednica stranke Mirela Holy u Sisku, gdje je biračima predstavila prijedlog politike za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju.

ORaH je dosad u svojemu političkom djelovanju predstavio četrdesetak političko-programskih dokumenata o kojima se vodila javna rasprava, a uoči parlamentarnih izbora na stranačkome skupu u Sisku na jednomjesečnu raspravu ponudio je i prijedlog politike za osobe s invaliditetom i djecu s teškoćama u razvoju. “Osobe s invaliditetom i djeca s teškoćama u razvoju samo je jedna od diskriminiranih društvenih skupina. Smatramo da ostvarenjem našeg programa i te osobe mogu i moraju postati inegrativni i korisni članovi našeg društva. Moramo im omogućiti priliku za punu afirmaciju i razvoj, pa našim programom predlažemo alate i instrumente za njihovu potpunu društvenu integraciju”, rekla je predsjednica ORaH-a Mirela Holy predstavljajući taj dokument socijalne politike.

U Hrvatskoj je oko 500.000 osoba s invaliditetom, ili svaki osmi građanin, a među radno aktivnim stanovništvom je čak 51 posto invalida. Među djecom je oko devet posto onih koji imaju različite teškoće u razvoju. Kako je rekao nositelj izborne liste ORaH-a u 6. izbornoj jedinici Mladen Novak, te brojke govore kako je riječ o velikoj obespravljenoj populaciji. O njima službeno skrbi sedam ministarstava, ali, po njegovim riječima, ona nisu koordinirana pa nerijetko ta skupina građana teško ostvaruje svoja prava.  Novak je naveo nekoliko primjera gdje djeca nisu mogla završiti osnovnu školu, ne mogu dobiti asistente u nastavi ili su zbog proceduralne pogreške izgubila pravo na kolica.

Na pitanje novinara o mogućoj poslijeizbornoj koaliciji, Mirela Holy je odgovorila: “S desnom opcijom ORaH nema ni ideološke ni programske sličnosti, pa ta suradnja ne dolazi u obzir. S lijevom pak opcijom suradnja bi bila moguća jedino ako oni prihvate naša temeljna opredjeljenja koja se odnose na reformu javne uprave, pravosuđa i porezne politike.”  Predsjednica ORaH-a družila se s građanima uz stranački štand na sisačkoj Gradskoj tržnici, a stranački kandidati u 6. izbornoj jedinici predstavljeni su na OPG-u obitelji Zdjelar u gradskome naselju Zelenom brijegu, gdje je simbolično zasađen i orah.

You may also like