Hollande slijedeći tjedan u Washingtonu

Francuski predsjednik Francois Hollande otputovat će 24. studenoga u Washington i 26. studenoga u Moskvu kako bi u tim dvjema prijestolnicama razgovarao o borbi protiv Islamske države. U priopćenju se kaže da će on tom prigodom susresti predsjednike Baracka Obamu i Vladimira Putina “u kontekstu akcija međunarodne zajednice u borbi protiv Daesha i napora da se ispravi stanje u Siriji”.

Hollande je u ponedjeljak pozvao na veliku koaliciju u borbi protiv Islamske države, nakon napada izvedenih u petak u Parizu za koje je odgovornost preuzela Islamska država. Dodatnih 300 vojnika bit će raspoređeno po ulicama u belgijskim gradovima slijedom odluke da se poveća stanje pripravnosti s dva na tri na ljestvici od četiri, objavila je belgijska vlada. “Danas će biti raspoređeno dodatnih do 300 vojnika, uz 220 već raspoređenih. Sljedećih dana policija i krizni centar stalno će procjenjivati stanje i potrebne kapacitete. O mjestima na koje će vojnici biti raspoređeni kako bi pomogli policiji, odlučit će policija”, kaže se u priopćenju vlade. Vlada dodaje da je policija zatražila od ministarstva obrane privremenu pomoć za nadzor određenih lokacija. Vojnici će biti raspoređeni u prvom redu u velikim gradovima.

Vojnici na belgijskim ulicama mogu se vidjeti još od ožujka nakon što je policija u siječnju uspjela spriječiti napade većih razmjera u gradu Verviersu. Vojska je raspoređena ispred sjedišta važnijih institucija, među ostalima i ispred europskih institucija. Belgija je u ponedjeljak navečer povisila procjene o mogućem terorističkom napadu s 2 na 3 na ljestvici od četiri i vlasti su odlučile otkazati prijateljsku nogometnu utakmicu između Belgije i Španjolske, koja se trebala igrati u utorak navečer na stadionu kralja Baudoina. Odluka je donesena nakon sastanka nacionalnog Vijeća sigurnosti u ponedjeljak navečer na temelju nove procjene Koordinacijskog organa za analizu prijetnji (OCAM), navode belgijski mediji.

Podizanje procjene znači da je prijetnja “moguća i vjerojatna”. To znači da će na ulicama biti znatno vidljivija nazočnost snaga sigurnosti. Slijedom te odluke otkazana je i prijateljska nogemetna utakmica između Belgije i Španjolske, na kojoj se trebalo okupiti 50 tisuća ljudi. Odluka je razumljiva s obzirom da je traženi terorist Salah Abdeslam još uvijek u bijegu. Belgijska policija sumnjiči Abdeslama da je sudjelovao u organizaciji i izvršenju terorističkih napada u Parizu u kojima je poginulo 129 ljudi.  U slučaju da ga uoče, od građana se traži “da se suzdrže od bilo kakvog samoinicijativnog djelovanja i da odmah obavijeste policiju”.

You may also like