Hollande razgovarao s iranskim dužnosnicima o energetskim projektima

Francuski predsjednik Francois Hollande razgovarao je s iranskim kolegom Hasanom Rohanijem o “uvjetima provedbe” dogovora o iranskom nuklearnom programu, priopćeno je u četvrtak iz ureda francuskog predsjednika.

“Izrazili su zadovoljstvo dogovorom iz Beča postignutim 14. srpnja” i “dogovorili se o jačanju bilateralne suradnje u tim novim okolnostima”, dodaje ured u priopćenju. Predsjednik Hollande je “izrazio želju da Iran pozitivno pridonese rješavanju kriza na Bliskom istoku”.

Kako navodi Elizejska palača, posjet francuskog ministra vanjskih poslova Laurenta Fabiusa Iranu 29. srpnja dio je tih napora za jačanje suradnje dviju zemalja. U ponedjeljak je njemački vicekancelar i ministar gospodarstva Sigmar Gabriel kao prvi od zapadnih čelnika posjetio Teheran nakon postizanja dogovora.

Svoj dolazak najavljuju i drugi visoki europski dužnosnici, a ukidanje sankcija koje se očekuje početkom 2016. treba ponovo privući strana ulaganja u Iran, zemlju s gotovo 80 milijuna stanovnika i s bogatim zalihama nafte i plina.

You may also like