Francuski predsjednik Francois Hollande u nedjelju je pozvao na osnivanje vlade eurozone, a građane je pozvao da imaju povjerenja u europski projekt, oslabljen grčkom krizom. Oživljavajući zamisao koja je prvobitno potekla od bivšega predsjednika Europske komisije Jacquesa Delorsa, Hollande je predložio osnivanje “vlade eurozone koja bi imala poseban budžet, kao i osnivanje parlamenta koji bi jamčio demokratski nadzor nad njom”.

Hollande je kazao da se 18 zemalja članica eurozone pridružilo monetarnoj uniji jer im je to bilo u interesu i nijedna među njima nije preuzela odgovornost za izlazak iz nje te da je takav izbor poziv na jačanje organizacije.  Članice eurozone trenutačno su ujedinjene u neformalno tijelo euroskupine, a čine ga ministri vanjskih poslova. Predsjednik euroskupine je nizozemski ministar financija Jeroen Dijsselbloem.

Francuski predsjednik je kazao kako smatra da je Europa dopustila da njezine institucije oslabe te je priznao da se 28 zemalja članica EU-a “bori da pronađe zajedničku polazišnu točku kako bi krenule dalje. Parlamenti su još uvijek vrlo udaljeni od odluka, a ljudi odustaju nakon što ih se više puta zaobiđe”.

Related Posts