Hollande poručio: Brexit mora biti završen do 2019. godine

Francuski predsjednik Francois Hollande izjavio je u utorak da pregovori o britanskom izlasku iz Europske unije moraju završiti 2019. i da je odluka o napuštanju bloka nepovratna.

“Sve mora biti gotovo 2019. godine. Ta odluka znači da Britanija, kada jednom ode, više ne može sudjelovati u europskom odlučivanju. Neće moći pristupiti jedinstvenom tržištu ako ne prihvati četiri slobode, sve propise i proračunsku solidarnost”, istaknuo je Hollande na sastanku sa stranim veleposlanicima.

Rekao je da britanska premijerka Theresa May mora donijeti teške odluke za koje joj treba vremena, ali ne može otezati s početkom istupnih pregovora. “Otezanje ne bi bilo dobro niti za Britaniju niti za Europu”, kazao je. Potvrdio je i da pregovori EU-a i Sjedinjenih Država o slobodnoj trgovini su “zapeli” i mali su izgledi da će se dogovor postići do kraja godine, rekao je Hollande.

U obraćanju veleposlanicima dodao je da ne može poduprijeti dogovor koji bi se postigao prije isteka mandata američkog predsjednika Baracka Obame u siječnju iduće godine. “Pregovori su zapeli, stajališta se nisu poštovala, nacrt dogovora je očito neuravnotežen”, ocijenio je.

Francuska je u utorak objavila kako želi prekid pregovora o nacrtu Transatlantskog ugovora o slobodnoj trgovini (TTIP) između EU-a i SAD-a, procjenjujući ih previše povoljnima za američku stranu, kako bi se potom moglo nanovo krenuti na “dobrim temeljima”.

Francuska će taj stav iznijeti u rujnu na sastanku ministara zaduženih za vanjsku trgovinu u Bratislavi. Dvoje kandidata za nasljednika američkog predsjednika Baracka Obame, Hillary Clinton i Donald Trump, također su već kritizirali TTIP.

Najnovija kritika došla je od njemačkog vicekancelara i ministra gospodarstva Sigmara Gabriela koji je u razgovoru za javni servis ZDF u nedjelju pregovore Europske unije i SAD-a o TTIP-u proglasio propalima.

Hollande je u utorak upozorio i na opasnost širenja sukoba u Siriji, nakon “višekratnih, oprečnih intervencija” Turske i Rusije, govoreći o vojnoj intervenciji Ankare protiv Kurda i podršci koju Moskva pruža Bašaru al Asadu. “Prekid borba je apsolutni prioritet”, dodao je. “Francuska s ovog mjesta poziva na trenutačno primirje”, naglasio je Francois Hollande podsjetivši da “Sirija već pet godina proživljava strašnu tragediju”, osobito u Alepu, gdje je u tijeku humanitarna katastrofa velikih razmjera.

“Rusija već gotovo godinu dana pruža pomoć režimu Bašara al Asada koji se tom potporom koristi za bombardiranje pobunjenika, ali i civila, što ide na ruku ekstremistima iz različitih skupina”, istaknuo je. Hollande je usto upozorio da se pojačala napetost u Ukrajini zadnjih mjeseci i da se očekuje daljnje pogoršanje.

Francuski predsjednik je rekao da je njemačka kancelarka Angela Merkel u kolovozu kontaktirala s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i s njegovim ukrajinskim kolegom Petrom Porošenkom. “Ovog ljeta se situacija pogoršala. Opasnost eskalacije je velika”, dodao je Hollande na godišnjem sastanku s veleposlanicima u Francuskoj.