Hollande odao počast žrtvama 11. rujna

Francuski predsjednik Francois Hollande, čija je zemlja suočena s džihadističkim prijetnjama, odao je počast žrtvama terorističkih napada 11. rujna i ocijenio da je tadašnji američki odgovor, uz intervenciju u Iraku, samo proširio terorističku prijetnju.

“Da, toga dana svi smo mi bili Amerikanci”, istaknuo je Hollande u poruci na društvenoj mreži mreži Facebook.

“Međutim, jesmo li dovoljno odmjerili i razumjeli da smo svi zahvaćeni i da smo suočeni s do tada nepoznatim oblikom terorizma?”, upitao se francuski predsjednik.

“Odgovori američke administracije na te napade planirane iznutra i metodički izvedene, nisu iskorijenili prijetnju, već su ju proširili. Posebice u Iraku”, nastavio je Hollade govoreći o intervenciji u toj zemlji koju su vodile SAD i koja je dovela do pada Sadama Huseina.

Iako se Francuska s tadašnjim predsjednikom Jacquesom Chiracom odbila pridružiti intervenciji u Iraku, i čak ju osudila, “ipak je postala žrtvom posljedica kaosa koji je napad proizveo”, dodao je Hollande koji je proglasio izvanredno stanje nakon atentata u studenom 2015. u Parizu u kojima je poginulo 130 ljudi.

You may also like

0 comments