Hollande: Ne positovjećivati islam s terorom

Francuska je u ponedjeljak odala počast stotinama ljudi koji su u zadnjih godinu dana izgubili život u terorističkim napadima, a s govornice je mlada muslimanka koja je izgubila članove obitelji u napadu u Nici poručila da se islam ne smije poistovjećivati s terorizmom.

Obraćajući se preživjelima u središtu Pariza, francuski predsjednik Francois Hollande istaknuo je njihovu odvažnost koja može biti primjer čitavoj zemlji i obvezao se da će im osigurati nužnu medicinsku i psihološku pomoć države. Odajući priznanje žrtvama, Hollande je rekao: “Bili su bića puna života, nedužna, nikoga nisu mrzili, a mržnja ih je ubila”.

Francuski predsjednik je usto najavio reforme kako bi financijska pomoć žrtvama bila što transparentnija, rekavši da će se odluka o novčanoj pomoći temeljiti na “ljudskosti” a ne na “mehaničkim načelima”.

Mlada francuska muslimanka koja je u napadu u Nici 14. srpnja izgubila tri člana obitelji pozvala je u emotivnom govoru narod neka islam ne poistovjećuje s terorizmom. “Mi smo muslimanska obitelj i nitko ne smije poistovjećivati islam i terorizam jer ti barbari nemaju ni zakona, ni vjere ni religije”, istaknula je.

Svečanošću koju udruge žrtava već gotovo dva desetljeća organiziraju svake godine, obilježeni su teroristički napadi diljem svijeta, pa tako i napadi u Bruxellesu, u Belgiji i u Ouagadougouu, u Burkini Fasu. Ove se godine ta svečanost održala na prvu godišnjicu eksplozije bombe u zrakoplovu francuske kompanije koji je trebao poletjeti u Pariz. U napadima samoproglašenih radikalnih islamista u Parizu i u Nici u zadnjih godinu dana poginulo je više od 200 ljudi.

0 comments