Home Europska unija Hollande: Ne možemo više i nećemo trpjeti izbjegličke kampove

Hollande: Ne možemo više i nećemo trpjeti izbjegličke kampove

by admin

Francuski predsjednik Francois Hollande izrazio je u subotu zadovoljstvo što je iseljavanje Džungle u Calaisu proteklo bez “ijednog izgreda”, istaknuvši da Francuska na svom tlu neće trpjeti izbjegličke kampove koji, po njegovu mišljenju, izvrgavaju ruglu nacionalne vrijednosti solidarnosti.

“Jako je važno da smo u par dana (…) uspjeli premjestiti iz Calaisa 5000 ljudi i smjestiti ih na predviđena mjesta: u 450 prihvatilišta s 9000 mjesta”, rekao je francuski predsjednik u prigodi posjeta jednom takvom prihvatilištu u središtu zemlje u kojemu je 38 ljudi.

“Francuski građani su jako dobro shvatili što radimo i nije bilo nijednog izgreda ni u polasku ni u dolasku”, rekao je dodajući: “Dakle, u vrlo kratkom roku moći ćemo isprazniti čitav kamp u Calaisu”, najveće naselje baraka u Francuskoj, na sjeveru zemlje.

“Moramo biti na visini u rješavanju izbjegličke krize. Ne možemo više i nećemo trpjeti kampove”, istaknuo je, ocijenivši da je kamp u Calaisu “bio ispod razine onoga što može biti prihvat u Francuskoj”.

“U Calaisu nam je ostalo još 1500 malodobnika bez roditeljske pratnje i njih će vrlo brzo preseliti u druge centre”, dodao je, rekavši da je “razgovarao s britanskom premijerkom Theresom May (…) kako bi se Britanci pobrinuli za njih u tim centrima te preuzeli svoj dio odgovornosti i zatim ih primili u Veliku Britaniju”.

U vezi s migrantima koji su zadnjih dana stizali u Pariz, predsjednik je rekao: “Morat ćemo ih izmjestiti (…) jer ovakva situacija ne može trajati zauvijek”.

“Bio sam savršeno jasan: oni koji imaju pravo na azil idu u prihvatilišta, a koji nemaju moraju se vratiti”, zaključio je.

(Hina)

Related Posts