Hollande i Renzi potpisali gradnju pruge Lyon – Torino

Francuski predsjednik Francois Hollande i talijanski premijer Matteo Renzi potpisali su u utorak u Veneciji sporazum o gradnji željezničke pruge za vlak velikih brzina između Lyona i Torina koja predviđa tunel kroz Alpe čemu se oštro protive borci za zaštitu okoliša.

Dvojica dužnosnika potpisala su sporazum u sklopu 33. francusko-talijanskog summita održanog u Duždevoj palači na kojem su poručila Libiji da mora formirati vladu nacionalnog jedinstva jer strpljenje partnera istječe.  “Potpisali smo radove na pruzi Lyon-Torino”, a to je “pitanje koje je bio raspravljano na francusko-talijanskim summitima već dvadesetak godina”, rekao je Hollande.
Vrijednost projekta, kojemu se oštro protive ekolozi iz obiju zemalja, je 8,4 milijarde eura. Europska unija snosit će 40 posto troškova, a ostatak će podijeliti Francuska i Italija.

Prvi dogovor o gradnji te linije koja bi kombinirala teretni i putnički promet potječe iz 2001. Linija bi trebala biti puštena u promet između 2028. i 2029. godine.  Budući tunel kroz Alpe s 57 kilometara bit će dulji od tunela ispod kanala La Manche. Renzi i Hollande izrazili su nezadovoljstvo nespremnošću Libije da sastavi vladu nacionalnog jedinstva. “Bilo je previše čekanja i previše pritisaka”, rekao je Hollande i upozorio da kaos ide na ruku teroristima. “Libijci moraju znati da vrijeme koje imaju na raspolaganju nije neograničeno”, rekao je Renzi.

Nakon svrgavanja bivšeg libijskog vođe Moamara Gadafija 2011., Libija je podijeljena između dviju suparničkih vlada, razdirana nasiljem i oružanim frakcijama, a takav kaos iskoristila je za širenje svog utjecaja teroristička organizacija takozvana Islamska država.  Svoj utjecaj je pokazala u ponedjeljak kada je na području Tunisa izvela nekoliko simultanih napada s najmanje 54 žrtava.

You may also like