Hollande i Putin za bližu suradnju

Francuski predsjednik Francois Hollande i njegov ruski kolega Vladimir Putin složili su se o “bližoj suradnji” svojih obavještajnih agencija u svezi sa sirijskim sukobom, nakon napada u petak u Parizu, rekao je u utorak Kremlj.

“Dogovoreni su kontakti i uža suradnja između vojske i obavještajnih agencija dviju zemalja u njihovih akcijama protiv terorističkih skupina u Siriji”, priopćio je ured ruskog predsjednika u priopćenju nakon telefonskog razgovora između Hollande i Putina.

U priopćenju se potvrđuje da će se oni sastati u Moskvi 26. studenoga kako bi nastavili konzultacije o borbi protiv terorizma. Ruski je predsjednik naredio ratnim brodovima koji su smješteni u Sredozemnom moru da uđu u “izravni kontakt” s francuskim nosačem zrakoplova Charles de Gaulle i “surađuju s (francuskim) saveznicima”. Dodao je da će s francuskom mornaricom biti osmišljen zajednički plan za Siriju.

Egipat je u utorak kazao da je primio na znanje ruske zaključke da je njihov zrakoplov iznad Sinaja srušen bombom, ali je naglasio da je dosadašnja istraga pokazala da nema dokaza o terorističkom djelu. Taj su zaključak iznijeli na zajedničkoj konferenciji za novinare premijer i nekoliko ministara u Šarm el Šeiku, mjestu iz kojeg je poletio zrakpolov koji se prošli mjesec srušio iznad Sinaja pri čemu su poginule 224 osobe.

Ministar unutarnjih poslova kazao je da će biti kažnjena svaka osoba za koju se eventualno utvrdi da je učinila sigurnosni propust. Međutim, dosad tako nešto nije potvrđeno. Egipatske vlasti pojačale su sigurnost u svim zračnim lukama i sada pretražuju svu prtljagu i sve putnike, dodao je.

Egipat je također kazao da će dalje surađivati s Rusijom u borbi protiv terorizma. “Egipat potvrđuje .. svoju punu suradnju s ruskom stranom kako bi se stalo na kraj terorizmu i povećala međunarodna suradnja”, kazala je vlada u priopćenju. Ruske vlasti u utorak su objavile da je bomba srušila ruski putnički zrakoplov iznad Sinaja 31. listopada u kojem je poginulo 224 putnika i članova posade. Vlasti u egipatskoj zračnoj luci potom su priopćile da se ispituju dvojica radnika. Dokazi ipak zasad nisu pronađeni. Rusija je također rekla da je spremna ponuditi 50 milijuna dolara nagrade u zamjenu za informacije koje bi dovele do identifikacije “terorista” odgovornih za pad ruskog putničkog zrakoplova.

You may also like