Hollande i Merkel raspravljali o terorizmu

Izbjeglička kriza i napori u borbi protiv terorizma bit će u središtu razgovora francuskog predsjednika Francois Hollandea i njemačke kancelarke Angele Merkel u Metzu u četvrtak.

Do zajedničke sjednice njemačke i francuske vlade dolazi u trenutku kada među te dvije države postoje znatne razlike u nacionalnim interesima kada se radi o dolasku izbjeglica u Europu. Za razliku od Njemačke, Francuska prošle godine nije otvorila svoje granice za izbjeglice. Hollande, nakon prvotnog protivljenja sustavu kvota, rekao je da će Francuska primiti 30.000 izbjeglica kroz tri godine.

Sastanak u Metzu, francuskom gradu u pokrajini Lorraine blizu granice s Njemačkom, bit će prigoda i da se razgovara o naporima za integriranje migranata. Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault i premijerka njemačke savezne države Saarland Annegret Kramp-Karrenbauer predstavit će izvješća o naporima za integraciju migranata. Radi se o prvom susretu nakon što je francuski premijer Manuel Valls iznio kritike na račun izbjegličke politike kancelarke Merkel. Druga najvažnija tema bit će borba protiv terorizma, nešto više od dva tjedna nakon smrtonosnih napada u Bruxellesu.

Za sudbinu oko 250 djelatnika tvornice za proizvodnju cementa ne zna se od ponedjeljka kada su nestali nakon napada ultraradikalne skupine Islamska država (IS) u Dmeiru, mjestu oko 40 km sjeveroristočno od Damaska, rekli su stanovnici. “U ponedjeljak smo izgubili kontakt s 250 djelatnika cementare Badia, ne znamo gdje su”, rekao je djelatnik uprave poduzeća, prenosi AFP, dok obitelji strahuju da ih je otela džihadistička organizacija Islamska država.

Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava ” više ne postoji kontakat s više desetaka djelatnika nakon napada IS-a na tvornicu cementa, te postoje jake sumnje da ih je IS oteo i odveo u nepoznatom smjeru”. Prema jednom sigurnosnom izvoru, džihadisti ovog tjedna nisu uspjeli zauzeti vojnu zračnu luku i elektranu Tešine tijekom ofenzive na Dmeir.

You may also like

0 comments