Hollande i Merkel ne isključuju nove sankcije Rusiji

Francuski predsjednik Francoise Hollande i njemačka kancelarka Angela Merkel napali su u četvrtak predsjednika Vladimira Putina zbog ruske uloge u bombardiranju i opsadi sirijskog grada Alepa te nisu isključili mogućnost uvođenja sankcija protiv Moskve.

“Ono što se događa u Alepu je ratni zločin i jedan od prvih zahtjeva je da režim i Rusija koja ga podupire moraju prestati bombardirati”, kazao je Hollande nakon susreta troje lidera u Berlinu.

Njemačka kancelarka Angela Merkel osudila je zračne napade na drugi najveći grad u Siriji kao “nehumane i okrutne”. Dvoje lidera upozorilo je, nekoliko sati prije summita EU na kojem će se razmatrati ruska uloga u Siriji, da se ne može isključiti uvođenje sankcija protiv Rusije. “Sve što može predstavljati prijetnju može biti korisno”, rekao je Hollande na konferenciji za novinare a Merkel je dodala kako se “ta opcija ne može isključiti”.

Osvrćući se na planirani 11-satni prekid vatre u Alepu koji bi trebao stupiti na snagu prijepodne Hollande je kazao kako se čini da je Putin spreman produljiti ga. “Sa sastanka smo izašli s dojmom da se može produljiti primirje no na sirijskom je režimu i Rusiji da to pokažu”, kazao je.

Hollande je dodao da primirje od nekoliko sati nije dovoljno za dostavu nužne humanitarne pomoći i da se omogući civilima da napuste to područje. Sirijska je vojska u međuvremenu najavila da bi se primirje moglo produljiti na tri dana.

Ruski predsjednik Putin kazao je na zasebnoj konferenciji za novinare kako je Moskva spremna produljiti primirje koliko je moguće. “Jasno smo dali na znanje da smo spremni produljiti, koliko je moguće i ovisno o stanju na terenu, prekid naših zračnih napada”, rekao je Putin. On je na sastanku tražio da se ubrza rad na novom sirijskom ustavu kao preduvjetu izbora.

You may also like