Francuski predsjednik Francois Hollande najavio je u utorak u UNESCO-u u Parizu da će Francuska uvesti “pravo na azil” za umjetnička djela kojima skupina Islamska država (IS) prijeti uništenjem.

“Pravo na azil vrijedi za ljude, ali i za umjetnička djela, za svjetsku kulturnu baštinu”, rekao je francuski predsjednik u prigodi UNESCO-ova 70. općeg zasjedanja. Dodao je da će takva odredba biti unesena u zakon o slobodi stvaranja o kojemu će raspravljati francuski parlament. “I u ovom času teroristička organizacija DAESH (arapska kratica za IS) izdaje dozvole za iskapanja i uzima porez na dobra koja će zatim dospjeti na međunarodno crno tržište preko bescarinskih zona koje su utočišta za utaju i pranje novca, pa tako i u Europi”, istaknuo je.

Francuska je usto “odlučila uvesti carinsku kontrolu za uvoz kulturnih dobara i u svoje će zakone unijeti rezolucije Vijeća sigurnosti o zabrani prijevoza, tranzita i trgovanja pokretnim kulturnim dobrima koja su ilegalno iznesena iz nekih zemalja”, dodao je. Francuska će također poduzeti sve kako bi “spriječila da umjetnička djela ne padnu u ruke terorista dok se prevoze” i zato će “otvoriti skloništa kako bi kulturna dobra dobila, ako tako mogu reći, azil u muzejima koji pred opasnošću žele umjetničkim zbirkama pružiti zaštitu”. Te su mjere dio akcijskog plana koji je na zahtjev predsjednika Hollandea pripremio direktor Louvrea Jean-Luc Martinez.

Related Posts