Hollande bi mogao izgubiti izbore zbog sukoba među socijalistima

Umjesto da zbije redove za plan reformi francuskog predsjednika Franocisa Hollandea, njegova Socijalistička stranka je podijeljena oko politike koju on vodi i to baš u vrijeme kada kreće bitka za predsjedničke izbore 2017.

Hollandeov plan reformi naišao je na neodobravanje krajnjih ljevičara u stranci, a organizacije mladih su zaprijetile izlaskom na ulice.  Nezadovoljstvo je sada na tako visokoj točki da bi se već jako nepopularni predsjednik mogao suočiti s borbom za stranačku nominaciju, odnosno izlaskom na predizbore prije predsjedničkih izbora iduće godine što se dosad smatralo nemogućim u Francuskoj gdje prema tradiciji aktualni predsjednik predstavlja svoju stranku na izborima, bez prethodnih predizbora.

Suočena s negodovanjem, Hollandeova vlada je odgodila svoj konačni nacrt reformi tržišta rada za dva tjedna, ali se čini da to neće puno pomoći da se popravi šteta nanesena zajedništvu stranke. Sada su se već počela pojavljivati imena Hollandeovih rivala unutar stranke za predsjedničku nominaciju. Ulazak u utrku za stranačku nominaciju navodno razmtra bivši ministar gospodarstva Arnaud Montebourg, koji je izbačen iz vlade u kolovozu 2014. zbog kritiziranja vladine politike.

Da bi stvari za Hollandea bile još gore, ljevičar Jean-Luc Melenchon, bivši pouzdanik stranke koji ju je napustio prije osam godine, rekao je da će izaći na izbore 2017., što je korak koji bi podijelio glasove u prvom krugu i još više umanjio izglede socijalista. Hollande je sredinom veljače rekao da još nije odlučio hoće li se kandidirati na izborima 2017. i nije odustao od svojeg obećanja da to neće učiniti ako uvjerljivo ne zaustavi uzlazni trend nezaposlenosti, koja iznosi 10,6 posto, najviše u zadnjih 18 godina.

You may also like