HOK: Alternativno rješavanje sporova poboljšava pravnu sigurnost

Alternativno rješavanje sporova može imati značajnu ulogu u stvaranju poticajnog poslovnog okruženja naročito za obrtnike, rečeno je u utorak tijekom Međunarodne konferencije “Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom”, u oganizaciji Hrvatske gospodarske komore (HOK).

“Uz efikasnu javnu upravu i pravosuđe, alternativno rješavanje sporova, a posebno veće korištenje medijacije mogu imati značajnu ulogu u kreiranju poticajnijeg poslovnog okruženja” kazala je glavna tajnica HOK-a Violeta Jelić. Kaže kako je cilj europske direktive o medijaciji olakšavanje pristupa alternativnom rješavanju sporova odnosno promicanje mirnog rješavanja poticanjem upotrebe medijacije, tj. mirenja. Direktiva se po njezinim riječima primjenjuje i u prekograničnim sporovima, ali i domaćim postupcima mirenja.

Neke od glavnih zadaća iz direktive su kvalitetnija medijacija i jednostavniji pristup mirenju, provedivost ugovora proizašlih iz medijacije, te bolja informiranost javnosti o alternativnom rješavanju sporova.

Voditeljica Europskog potrošačkog centra Hrvatska Danijela Marković Krstić kazala je kako je medijacija bitna za zaštitu potrošača. PO njezinim riječima, zadnjih desetak godina raste broj pritužbi koje se događaju na relaciji potrošač – davatelj usluge, se mijenjaju razlozi za prigovor. Pritom navodi da se 2005. godine 29 posto žalbi odnosilo na kupovinu putem interneta, a prošle godine 68 posto. Gotovo trećina svih žalbi potrošača odnosi se na segment putovanja, naročito u avio prijevozu, a raste i broj žalbi u iznajmljivanja automobila.

Za zamjenicu ministra pravosuđa Sandru Antunović Kunšt mirenje je jedan od prioriteta EU-a jer se njime smanjuje pritisak na pravosuđe, a ubrzavanjem postupaka potiču se investicije. Predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec predlaže postupak obaveznog mirenja ako se radi o sporovima manje vrijednosti tvrdeći da to smanjuje administrativne barijere i ubrzava poslovanje.  Britanski medijator i odvjetnik Paul Randolph istaknuo je kako je jedan od temeljnih problema medijacije u tome što se ljudi nevoljko mire, bez obzira o kojoj je zemlji riječ. U Velikoj Britaniji medijacija se veže uz razna područja – od obiteljskog prava, preko radnih sporova, do medijacije u zajednici, koja uključuje susjedske sporove, kaže on.

You may also like

0 comments