Hoće li zapad pokušati spriječiti isporuku ruskog plina preko Turske?

London – Zapad će pokušati spriječiti izgradnju Turskog toka, izjavio je Alan Riley, profesor na City University London.
Prema njegovim riječima, zamisao da se plin u Europu isporučuje preko Turske „za Rusiju je, naravno, dobra, ali teško ostvariva ideja”. Britanski stručnjak je uvjeren da će se u uvjetima ekonomske krize u Rusiji teško naći novac za izgradnju tako velikog plinovoda. „Ali, čak i da se nađe novac, tu će uvijek biti prijetnja od uvođenja europskih sankcija Turskoj, a ona se toga pribojava”, smatra Alan Riley.

Vodeći stručnjak Centra za vojno-politička istraživanja Moskovskog državnog instituta za međunarodne odnose (MGIMO) Mihail Aleksandrov smatra da se ipak Turska ne može usporediti s Bugarskom koja je zbog pritiska EU morala blokirati projekt Južni tok, pričinivši pritom sebi ekonomsku štetu. „Turska je zemlja s više desetina milijuna stanovnika”, objašnjava Aleksandrov. „Njezina vojska je druga po brojnosti u Europi, nakon ruske. A u znatnoj mjeri – i po borbenoj spremnosti.”

„Nije tako jednostavno izvršiti pritisak na Tursku, posebno ako se uzme u obzir da je Turska sada mnogo potrebnija Americi, nego Amerika Turskoj. Turska je ključna zemlja na Bliskom i Srednjem Istoku. A ta regija je vrlo značajna za Washington. Ako Turska nagovijesti da je spremna napustiti NATO i da se u vojnoj sferi približi Rusiji, raspast će se čitav sistem sigurnosti koji je Zapad izgradio u Sredozemlju i na Bliskom istoku”, izjavio je Aleksandrov.

Ruski stručnjak smatra da SAD i Velika Britanija zbog toga na Tursku mogu vršiti pritisak samo u izvjesnoj mjeri. „Smatram da će Turska naći način ne odustati od Turskog toka, koji je za nju vrlo isplativ, ako joj, naravno, ne ponudeneke vrlo primamljive povlastice. A u tom slučaju će Turska od zapadnih partnera najprije tražiti ostvarenje svega što su obećali.”